Abonner via RSS eller E-post

Dagsavisen: Skattejakten

Publisert den 07.06.2010 i Blogg

Bidrag til Dagsavisens spalte Blåmandag.

For bare få år siden var Sosialistisk Venstreparti sterk motstander av pensjonsreformen. Alt snakket om innsparinger, prioriteringer, om å jobbe lenger; det ble regnet nærmest som høyrepropaganda eller virkelighetsfordreininger fra de mer moderate delene av det norske sosialdemokratiet. Nå står SV bak pensjonsreformen og deltar med liv og lyst i en diskusjon om fremtidens velferdssamfunn. Nestleder Bård Vegard Solhjell foreslår å sette skattene opp for å berge den offentlige velferden.

Det er i ferd med å sige inn for alvor i det politiske miljøet at vi står overfor store utfordringer. Kombinasjonen av flere eldre i forhold til unge, økt levealder, økte krav og teknologiske nyvinninger; gjør at velferdssamfunnet kommer under press. I tillegg fortsetter den massive utstøtingen av arbeidslivet. Flere og flere havner på offentlige støtteordninger.

Å øke skattene for å finansiere velferden er et ærlig politisk valg. Tilsynelatende. Problemet er at ingen vet hva som skjuler seg bak retorikken. Det er simpelthen ikke nok rikinger i Norge til at de kan finansiere fremtidens velferd. Å ta de rike er god retorikk, meningsløst hvis du trenger klingende mynt i kassen. Dramatisk økede skatter på vanlige, men høye inntekter, får store økonomiske skadevirkninger. Hvis skatteøkninger alene skal redde den offentlige velferden, er det vanlige folk som må betale. Det er først da det monner. Og selv da vil det bli svært vanskelig. Velferdssystemene vokser med en slags Frankensteinlogikk, uten at politikerne makter å ta kontroll.

Med andre ord kan ikke venstresiden betale for manglende reformvilje ved å sende regningen videre til folk. Men også høyresiden får en utfordring. Skattelette er og blir en viktig høyresak. Både fordi det kan bidra til flere arbeidsplasser og en sterkere økonomi, men også fordi den viktigste velferden skapes utenfor offentlig sektor. De store økningene i helse- og sosialsektoren som trolig vil komme for fullt om ti års tid, vil også gjøre nye, store skattelettelser vanskelig. Hvis vi den eksplosive økningen i helseutgifter, pensjonsutgifter og uføreutgifter fortsetter, kan norsk politikk om ti år begynne å ligne mistenkelig mye på britisk politikk i dag. Det blir tøffe prioriteringer. De bekymringsløse dagene i solen er forbi.

Del på Facebook | Del på Twitter

3 Kommentarer

Anders

08.06.10

Jeg har en drøm om at DNA og høyre en gang finner sammen og danner regjering. Jeg har tro på at den beste politikken (for Norge) ligger i spenningen mellom høyre og DNA. Ikke i ytterkantene. Det moderne DNA med Støre (og kanskje Stoltenberg) og (det moderne) høyre under Willoch har mange felles verdier, og ligger, etter min mening ikke så lagt fra hverandre.

Jeg håper at høyre kvitter seg med FrP, et parti jeg aldri kan ta seriøst. Jeg må si jeg ikke helt forstår hvorfor høyre samarbeider med FrP. Den dagen det skjer gir jeg gjerne min stemme til høyre. For jeg er ening i mye av politikken, men ikke hvis det kan medføre FrP i regjering.

08.06.10

Bra skrevet, nå er det bare å klemme på for å få oss videre. Det kommer til å bli en «bumpy» ride fremover for alle land, til og med oljenorge. REFORM REFORM REFORM!!!! Håper Venstre kommer seg opp på beksotning av SV og AP og at vi får en borgerlig blokk 2013… heppla

Geirronimo

15.06.10

Sosialistene i dette landet har finansiert «velferd» med lån – tilogmed helt ned til styrer i firma ledet av regjerningspartiene har hatt dette som mantra – la andre betale for seg. (NRK)

I Akershus kan man jo se på hvilke parti som leder ann og jeg kan si med en gang om kommunen går i balanse eller ikke:
foreks. Nes, Eidsvoll, Nannestad, og Hurdal – ledet av sosialister og konkurs/dårlig økonomi er fellesnevneren. Mens Gjerdrum og Ullensaker er Høyre og FRP og går så det griner, med god økonomi.

Land: Hellas, Spania, Portugal, etc. sliter stort med store offentlige kostnader og som ikke står i forhold til inntekter.

For meg er det helt klart at når «venstresiden» ikke gidder å ta inn over seg «tæring etter næring»-prinsippet så må andre betale – i det lange løp kan ikke dette være bra!

Det er gjort målinger som også viser at sosialister ikke har peiling på Økonomi.

Har du en mening?