Abonner via RSS eller E-post

Integreringsdebatt

Publisert den 08.05.2010 i Blogg

Erling Lae holder nå innledning om resolusjonsforslaget om integrering. Det er et godt forsøk på å forene Høyres tro på mangfold og tillitt til enkeltmennesket med behovet for klare krav, respekt for felles regler og norsk kultur.

Det slår meg i hvor stor grad debatten styres av forskjellige måter å vektlegge ord og begreper på. Det er for eksempel en selvfølge at alle skal følge norsk lov og at ingen religiøse eller kulturelle praksiser kan tillates som strider mot loven. Man kan vektlegge  både at alle skal følge norsk lov og at det er en selvfølge at alle skal følge norsk lov. Det første impliserer at mange ikke følger loven og at noen i realiteten forsvarerer det. Setning to impliserer det motsatte, nemlig at de fleste følger norsk lov og at det derfor egentlig ikke er noe stort problem.

Sannheten er sannsynligvis at begge deler stemmer. Norsk integreringspolitikk er vellykket på noen områder (for eksempel er det mange norsk-pakistanske jenter som tar høyere utdanning), men har mye igjen på andre (jfr. diskusjonen om moralpolitiet eller se på sysselsettingstallene for en del av minoritetsgruppene).

Jeg tror rett og slett man må balansere bruken av de to. Noen ganger er det viktig å konstatere klart og kontant at alle skal følge loven, uansett. Andre ganger må ting nyanseres og det er behov for å presisere at mye er bra og de aller fleste oppfører seg som de skal.

Del på Facebook | Del på Twitter

1 Kommentar

Satan

08.05.10

Den dagen politikere i Norge sender barna sine på østkantskoler med 80-95% flerkulturelle elever,kan dere begynne å prate om integrering.Inntil det foreslår jeg at dere alle sammen holder kjeften deres lukket.

Dere er noen fordømte hyklere alle sammen….fra rødt til frp,og alle imellom.Dere prediker til folket om det fantastiske flerkulturelle Norge,samtidig som dere flytter vekk fra alle problemene.Tilogmed de ivrigste flerkultur-forkjemperne i sv sørger for at barna deres går på «hvite» skoler.

Jeg foreslår at du tar med deg familien og flytter inn i en obos leilighet på østkanten,slik at barna dine kan oppleve denne fantastiske multikulturen på kroppen.

Inntil du gjør det,kan du egentlig bare holde kjeft.Du er like ille som resten av de patetiske hyklerne som påstår at de jobber for folket.

Har du en mening?