Abonner via RSS eller E-post

Senterpartiets motslaps

Publisert den 20.04.2010 i Blogg

Jeg har tidligere skrevet om Senterpartiets kampanje (for det er en kampanje selv om Navarsete sa noe annet på politisk kvarter i dag) Motmakt. Utgangspunktet for kampanjen er en eller annen vag kamp mot Oslo-dominansen. På Politisk Kvarter i dag tidlig var det sørgerlig lite Navarsete kunne varte opp med. Det hele ble redusert til å «reise en debatt», «starte en diskusjon om» og andre politikerfraser.

Senterpartiet har selvfølgelig et poeng i at mye av makten i Norge ligger samlet i hovedstaden. Oslo er både økonomisk, kulturelt og politisk sentrum i Norge. Tigerstaden er også sentrum for pressen, og jeg har flere ganger latt meg forundre over hvorfor store og viktige aviser som BT og Adressa ikke setter dagsorden for Oslo-pressen, mens små aviser som Dagsavisen og Klassekampen kan gjøre det.

Over alt i hele landet har folk et hat-elsk forhold til hovedstaden, også i mitt hjemfylke Telemark. Det er ikke oppsiktsvekkende. Problemet med Senterpartiets kampanje er at den kun bidrar til å tåkelegge. På Politisk Kvarter klarte ikke Navarsete å komme med ett eneste konkret tiltak for å skape Motmakt. Partiets kampanje er åpenbart ingenting annet enn et sammenhengende seminar som har gått over noen måneder. Senterpartiet sitter i regjering. De er ikke motmakt, men makt. De kunne begynt med å gi fra seg litt av den, for eksempel ved å la flere beslutninger avgjøres av kommunen uten av fylkesmannen (dvs. staten) blander seg inn. Det ville gitt reell makt lokalt. SPs tomme retorikk er bare Mot-slapt.

Del på Facebook | Del på Twitter

2 Kommentarer

Jan Marcussen

20.04.10

Hei Torbjørn !
Hørte deg på radio i dag Her og Nå. Veldig bra noen tar opp dette med makta som sitter i oslo. Som mangeårig medlem i planutvalg i Tvedestrand Kommune kan jeg skrive en hel bok om Fylkesmannen i Aust-Agder og hans makt overfor alle kommunene her på sørlandet. Dette må noen snart gjøre noe med slik at vi kan få tilbake troen på et demokrati og hvordan det skal virke. Du er på vei til noe viktig hvis du orker. Det gjør ikke vi lenger. Fylkesmannen vil nå snart bestemme hvilken farge vi skal male på husa våre. Er dette en oppgave for staten eller kan Kommunene klare det selv tror du?

Erik Johan Blomdal

20.04.10

Torbjørn Røe Isaksen
Blant maktkonsentrasjoner som bør bekjempes i lokal-
demokratiets navn, står Fylkesmannen og Direktoratet for naturforvaltning øverst på din liste. Ja, slik oppfattet
jeg budskapet ditt på Dagsnytt 18 i dag. Det lød som et ekko av FRPs fylkesmannsforakt og (mangel på) miljøpolitikk. Mellom linjene leste jeg også et ønske om å styrke fylkeskommunen med Fylkesmannens oppgaver. Dette ble foreslått for rundt 10 år siden, men reversert av din partileder. Temaet ble tatt opp på nytt av den rødgrønne regjeringen, men lite ble endret. Hvilke nye premisser ser du som begrunnelse for å file videre på dette? Og er et ønske om fri motorferdsel i utmark motivet for å frata direktoratet makt? Slik kunne det høres ut.

Er nysgjerrig på hvordan du plasserer natur- og miljøvern i et verdikonservativt perspektiv. Og hvorfor du mener kommuner og fylkeskommuner er spesielt egnet til å forvalte norsk natur i et langsiktig perspektiv.

Hilsen Erik Johan Blomdal
Tønsberg

Har du en mening?