Abonner via RSS eller E-post

På kanten av stupet

Publisert den 16.04.2010 i Blogg

aarnes400
Bilde fra Vidarforlaget.

En gang så jeg en slags graf over hvordan trender starter og dør ut. Først tas noe i bruk av innovatørene, så følger flere og flere gradvis etter. Til slutt kommer etterdilterne.

Jeg er en etterdilter. Ikke i den betydning at jeg kaster meg på alle trender i siste liten. De fleste trender går meg hus forbi eller interesserer meg ikke. Men jeg kjøper nesten alltid kritikerroste plater et halvår etter at de kom ut, ser teaterstykkene like før de tas av og leser bøkene lenge etter at de har avsluttet sin karriere som snakkiser (et unntak: jeg karret meg gjennom to Knausgård-bind mens det hele sto på som verst). Så også med denne lille perlen som kom ut i 2007. Asbjørn Aarnes er en bauta i norsk åndshistorie. Han er mest kjent som formidler og tolker av fransk litteratur, og i de senere årene for å formidle tankene til den franske filosofen Levinas. Og, ja, for ikke å glemme: Aarnes var riksmålets førsteforvalter i kongeriket i en årrekke.

Så begynte han å skrive i Dag og Tid. Små anekdoter, historier, mini-portretter, filosofiske betraktninger; alt på et nynorsk som Vestmannalaget ville vært stolte av.

I et typisk avsnitt forteller Aarnes om 40-årsfeiringen til Hans Skjervheim:

«Det kom til ei krise på 40-årsdagen hans. Det var Knut Midgaard som baud på smalehovud og akevitt. Der var òg Wyller, som heldt tale for jubilanten.
 – Du må gifta deg, Hans, var opningsorda. – Slik du no fer fram med månadskort millom München, Oslo og Voss, vert du ein einskild, du vert en tilskodar. – Du må gifta deg, Hans, tok han opp att, – du må verta ålmenn, ein deltakar, bufast «på jorda heime», sa han med eit vink til Olaf Bull, som Wyller nett då hadde skrive bok om. 40-årsdagen enda i gråt og saknad.»

Jeg møtte Asbjørn Aarnes for noen år siden i forbindelse med et intervju til Minerva som fikk overskriften «På kanten av stupet». Vi satt i hagen hans en sommerdag og spiste brødskiver og drakk kaffe og te. Først da jeg skulle transkribere samtalen så jeg hvor vakre resonnementene hans var, hvor poetisk han snakket selv om tonen var hverdagslig.

Del på Facebook | Del på Twitter

2 Kommentarer

28.07.11

You’re on top of the game. Thanks for sairhng.

30.07.11

oOS3At plzyphdezndi

Har du en mening?