Abonner via RSS eller E-post

Ta avstand 2

Publisert den 03.03.2010 i Blogg

Jeg fikk mange henvendelser fra folk som mente det var urimelig å be vanlige muslimer ta avstand fra radikal islamisme etter at jeg skrev om dette. Mitt argument var enkelt: når noen uttaler seg i din religions navn, er det naturlig at de som er uenige tar til motmæle.

Uten sammenligning med radikal islamisme overhodet, men Christian Tybring-Gjedde kommer i dag med uttalelser som jeg ikke håper er representative for Frp. Å sammenligne hijaben med hettene til morderne og rasehaterne i Ku Klux Klan er å gå lang, langt over streken. Det er sårende, krenkende og på ingen måte et nyttig bidrag i kampen mot undertrykkelse. Jeg vet at mange Frpere gremmer seg over slike uttalelser. Det burde de gi klar beskjed om. Det er viktig å ha en åpen debatt om religionenes plass i samfunnet, om religiøse symboler og om islam, men hvis vi skal ha en sivilisert og moderat debatt må det gjelde alle. Jeg ser frem til at noen i Frp gir også Christian Tybring-Gjedde beskjed om det.

Del på Facebook | Del på Twitter

1 Kommentar

Mons

04.03.10

Det er en vesentlig forskjell på et politisk parti og en religion. Derfor finner jeg ditt eksempel noe søkt.

Jeg er ikke uenig med deg i at mennesker bør stå opp å si i fra når noe galt skjer. Når vi krysser grensen for det vi kan akseptere. Bare ved å ta slike debatter kan vi utvikle samfunnet i riktig retning. Det er også derfor vi har politikere og andre samfunnsaktører, for noen ganger krever det mot å stå oppreist i slike debatter.

Det jeg synes du derimot gjør feil er at du på en merkelig måte lager en link mellom muslimer og radikalt islam. Du gjør det gjennom å be dem ta avstand fra noe som jeg ikke tror de er en del av i utgangspunktet. I motsetning til medlemmene i Fremskrittspartiet har ikke den «ordinære» muslimen i gata betalt medlemskontingent i radikale islamske organisasjoner. Derfor er det noe søkt å kreve at de skal ta mer eller mindre avstand fra dette enn deg og meg.

Jeg tror ikke terror handler om religion eller gud i det hele tatt. Snarere tvert imot. Religion og gud blir misbrukt av mennesker med helt andre agendaer.

Jeg er Kristen selv, men jeg tar ikke ansvar for det andre kristne miljøer gjør. Jeg velger å ta avstand når unge homofile blir behandlet dårlig i miljøene på vestlandet. Men det handler om min rolle som samfunnsborger og medmenneske. Jeg deltar kanskje ikke i protesttog eller skriver innlegg i VG, men jeg reagerer og med mine handlinger prøver jeg å bevege samfunnet i riktig retning. Som Stortingsrepresentant forventer jeg derimot at du setter i gang de offentlige debatten om at dette er feil, det er en av grunnene til at jeg stemmer på deg og at veldig mange muslimer i dette landet har stemt på Høyre.

Har du en mening?