Abonner via RSS eller E-post

Sugerør i statskassen

Publisert den 10.02.2010 i Blogg

Når skattebetalerne nå må punge ut over en halv milliard etter SAS’ emisjon, illustrerer det til det fulle hvorfor statens eierskap i bedriften er håpløst. Et selskap som på tross av 20 milliarder i kostnadskutt fortsatt ikke klarer å gå rundt, får sugerør inn i statskassen. Og selv om næringsminister Trond Giske hadde tatt på seg kapitalisthatten (jeg sier det igjen, det er leeeenge siden tiden hans som radikal AUF-leder) og krever fortsatte kutt, kan det ikke skjule det grunnleggende problemet: SAS er ikke konkurransedyktig slik selskapet ser ut i dag. Konkurrenten Norwegian, som kom til som et resultat av gründerånd og Victor Normans målbevisste konkurransepolitikk, tjener penger og betaler skatt. Med andre ord tvinges de indirekte til å subsidiere sin egen konkurrent.

Hvorvidt staten burde selge seg ut akkurat nå er et annet spørsmål. Det er dumt å selge seg ut når aksjekursen er på bunn. På den annen side, hvis SAS skal fortsette å bruke staten som melkeku er det kanskje like greit å gjøre opp regnskap og forsvinne først som sist.

Del på Facebook | Del på Twitter

2 Kommentarer

Joachim

10.02.10

Hei,

Supert innlegg på e24.no i dag. Krystallklart og pedagogisk.

t!g

10.02.10

Slutter meg til forrige kommentar, innlegget på e24 var meget bra. Frie menneskers frie valg bør politikere ta på alvor. Det gjelder forøvrig Høyre også, se bare på kjønnskvotering i asa-styrer.

Så til saken.

Jeg tror desverre at vi skattebetalere sitter som gisler i SAS på kort sikt. Uansett hva man måtte mene, vil det åpenbart være verdiødeleggende (som bla Venstre foreslår) å ikke delta på emisjonen. Vi må nok delta på emisjonen og sitte på aksjene inntil videre. Så får vi håpe på enten et oppkjøpstilbud eller bedre tider før vi selger.

Et meget relevant poeng er hvorfor disse aksjene, som altså selv de rødgrønne har problemer med å forklare eierskapet av, ikke ble solgt under den forrige borgerlige regjeringen. Det ville spart oss for masse penger.

Har du en mening?