Abonner via RSS eller E-post

Kan KrF?

Publisert den 03.02.2010 i Blogg

Jeg forstår de kan bli frustrert, de tillitsvalgte i KrF. Jeg har tidligere uttrykt min glede og beundring for Inger Lise Hansens utspill, men samtidig er det ikke vanskelig å forstå at en del reagerer. Se for deg følgende sak i Tanta:

HØYRETOPP VIL TENKE NYTT
 – Høyere skatt
 – Dramatisk kutt i forsvaret
 – Nei til nye veier

Inger Lise Hansen tar opp noen av sakene som gjør KrF til KrF. Mange som kaster seg inn i debatten jubler selvfølgelig, men det er stort sett folk som ikke stemmer KrF eller kunne tenke seg å gjøre det. Det minner meg om et møte med forfatteren Gert Nygårdshaug for en tid tilbake. Han øste ut av sin frustrasjon over at det dannede Høyre åpnet døren for grusomme Frp. «Men kunne du noen gang tenke deg å stemme Høyre da?», spurte jeg. Den gamle venstreradikaleren svarte selvfølgelig nei. Slik er det i KrF også. Alle andre vil ha et KrF som er noe annet enn de er i dag. Slike råd kan man bare unntaksvis lytte til.

Men det betyr ikke at KrF kan fortsette som før. Inger Lise Hansen forsøker først og fremst å dra opp en diskusjon om hva et kristendemokratisk parti skal være i Norge i 2010. Hva er de viktigste sakene? Hvilke verdier skal vi formidle? KrF kan aldri, og må aldri, bli verdiliberalt som sådan, men partiet kan forsøke å gjøre verdiene sine relevante for flere enn et mindretall.

Jeg liker KrF. Ikke alle delene av partiet (men i motsetning til mange andre har jeg størst problemer med den pragmatiske, la-oss-samarbeide-mot-venstre-fløyen ). Jeg tror det er rom for et verdibevisst parti bygget på det kristne kulturgrunnlaget, ikke minst som et korrektiv hvis Høyre blir for markedsorientert og Frp for hedonistiske. Da kan selvfølgelig ikke KrF snu i alle sine hjertesaker, men de kan diskutere hva slags innfallsvinkel, profil og fokus som er best. Kristenfolket s vei er for smal, de vassne kristensosialdemokratenes vei er for bred, rådet er å velge den i midten.

Del på Facebook | Del på Twitter

2 Kommentarer

07.02.10

Godt innlegg. Skulle tatt flere eksempler:
FRP-topp vil tenke nytt:
– Liberal innvandringspolitikk
– Restriktiv skjenkepolitikk
– Ta klimautfordringen på alvor

Ap-topp vil tenke nytt:
– Fristille båndene til fagforeningene
– Kutt i sykelønnsordningen

Venstre-topp vil tenke nytt:
– Oljeboring i Lofoten og Vesterålen
– Mer restriktiv asyl- og innvandringspolitikk
– Må tåle skolekutt

Flere gode idéer?

[…] har skrevet om Kristelig Folkeparti tidligere, både her, og her og her. I det siste har også Minervas frittstående, frittalende og frittgående […]

Har du en mening?