Abonner via RSS eller E-post

Det liberale firkløver

Publisert den 11.02.2010 i Blogg

Liberalismen forbindes ofte med markedsliberalismen, tanken om at fri utveksling av varer og tjenester ikke bare skaper økonomisk vekst, men er en forutsetning for demokrati og menneskerettigheter. Det kan være vanskelig, nærmest umulig, å skille liberalisme fra det liberale, eller liberalister fra liberalere. Lars Fredrik Svendsen gjør en hederlig oppklaringsjobb i sin antologi om liberalismen, men først og fremst fordi han viser frem det enorme mangfoldet innen den liberale tradisjonen.

Det er et vesentlig poeng at for mange av de mest sentrale liberale tenkerne er markedsliberalismen av underordnet betydning. Ja, til og med gjenstand for kritikk. Det finnes en moderat, europeisk liberal tradisjon som kanskje best uttrykkes av firkløveret Karl Popper, Isaiah Berlin, Ralf Dahrendorf og Raymond Aron. Om man skal finne et felles begrep for å beskrive dem vil det være liberal moderasjon.

Popper og Berlin er kjent for de fleste med en interesse for politisk filosofi. Dahrendorf og Aron i mindre grad. Tyske Ralf Dahrendorf gikk nylig bort, men før det ble han intervjuet i Minerva. Franskmannen Raymond Aron er nasjonalhelt i sitt hjemland, men mindre kjent i utlandet, noe også den spinkle presentasjonen på Wikipedia bærer vitne om. En av dem som har skrevet om Aron er Øyvind Østerud. Artikkelen jeg lenker til her, som omhandler Arons teorier om internasjonal politikk, er vel verdt å lese.

Jeg tror norsk  politikkk ville hatt gått av å bredde sitt ideologiske fokus. Et steg på veien er å se at den liberale tradisjonen er langt bredere og rikere enn forsvaret for markedsøkonomien.

Del på Facebook | Del på Twitter

2 Kommentarer

12.02.10

Det siste avsnittet ditt er utmerket, Torbjørn.

Liberaleren har gang på gang fremhevet dette poenget. Ja, i min egenpresentasjon skriver jeg at markedsøkonomien bare er en naturlig konsekvens av liberalismens grunnleggende prinsipper.

Men i boken din om konservativ ideologi avskriver du nettopp liberalismen ved å hevde at den mest handler om markedet.

14.02.10

Jaja, det blir jo alltid bra når konservative skal skrive om liberale. Har ikke lest boken din Isaksen, men skal ta tak i den når eg har sjansen! Men, vet ikke om ditt eget syn på liberalismen, men den har en utegående markeds, og sosial forskjell til å være liberalist. Et liberalistisk parti derimot er åpen for nye, åpne impulser, både sosiale og markedsorienterte, i da selvfølgelig et fri marked.

Har du en mening?