Abonner via RSS eller E-post

The Catcher in the Rye

Publisert den 29.01.2010 i Blogg

catcher-in-the-rye-cover

Så vidt jeg vet har ingen intervjuet ham på 30-eller-noe-slikt år. J. D. Salinger avskydde oppmerksomhet. Til min overraskelse så jeg i dagens nekrologer at han hadde barn. Han avskydde med andre ord strengt tatt ikke oppmerksomhet fra andre mennesker, bare fra offentligheten og media.

Han er kjent for en bok, og skrev knapt flere. Til gjengjeld er The Catcher in the Rye en av de største i moderne litteraturhistorie. De tørrvittige monologene, de underlige dialogene, den veslevoksne, men uendelig sårbare Holden Caulfield, den mørke stemningen som lurer like under overflaten. Jeg ble kjent med boken på videregående, som så mange andre, og likte den ikke ved første gjennomlesning. Hva var poenget? Hvor var dramaet? Handlingen? Med ved andre gjennomlesning var jeg frelst.

«I have a feeling that you’re riding for some kind of a terrible, terrible fall.  But I don’t honestly know what kind…. It may be the kind where, at the age of thirty, you sit in some bar hating everybody who comes in looking as if he might have played football in college.  Then again, you may pick up just enough education to hate people who say, ‘It’s a secret between he and I.’  Or you may end up in some business office, throwing paper clips at the nearest stenographer.  I just don’t know.»

Jepp. God helg.

Del på Facebook | Del på Twitter

2 Kommentarer

Klaus

02.02.10

Catcher in the Rye, ja. For all del!

Du får bli Mark David Chapman og gjengen. Du passer sikkert inn der.

Klaus

02.02.10

Catcher in the Rye, ja. For all del!

Du får bli med Mark David Chapman og gjengen. Du passer sikkert inn der.

Har du en mening?