Abonner via RSS eller E-post

Fra RV til Tanta

Publisert den 11.12.2009 i Blogg

Hilde Haugsgjerd blir ny sjefsredaktør i Aftenposten. Et ikke overraskende valg. Desto mer spennende er det at Knut Olav Åmås, som intervjuer Haugsgjerd for egen avis, velger å åpne intervjuet med spørsmål rundt Haugsgjerds fortid i AKP (m-l). Hun var også Rød Valgallianses første leder.

Det er interessant fordi omkvedet de siste årene har vært at partipressen er erstattet av aviser hvis fremste mål er å formidle nyheter på en objektiv og saklig måte. Samtidig har de fleste aviser en formålsparagraf som også binder dem til et visst ideologisk grunnsyn på lederplass. Aftenpostens profil er liberal-konservativ. Det er ikke en partipolitisk merkelapp, men en beskrivelse av hvilke briller avisen leser verdens begivenheter med.

–Hvordan kan en person med fortid på den ytterste politiske venstrefløy være sjefredaktør i Aftenposten, Hilde Haugsgjerd?

–Det er snart 30 år siden, et forlengst tilbakelagt kapittel. Jeg har gått en lang vei siden det og ber om forståelse og respekt for at jeg har gjort opp med min AKP-tid. Mine refleksjoner over tiden jeg tilhørte en totalitær bevegelse har gjort at jeg setter verdiene i Aftenpostens grunnsyn svært høyt: Toleranse og respekt for andres meninger, ytringsfriheten og frihet for individet.

–Hvor står du politisk i dag?

–Jeg står fullt og helt på Aftenpostens politisk-ideologiske plattform. Jeg vil ikke si hva jeg stemmer. Men jeg har ikke vært medlem av noe parti siden 1982.

–Hvorfor vil du ikke si hva du stemmer?

–Fordi jeg skal være øverste ansvarlig for en avis som er uavhengig av politiske partier. Jeg skal forvalte avisens grunnsyn, konservativt-liberalt, og er veldig bekvem med det.

Det er forståelig, men synd, at norske aviser har beveget seg i upolitisk retning de siste årene. Avisenes ledersider og kommentarer er viktige i samfunnsdebatten, og det gir ikke nødvendigvis dårligere analyser om man også bygger på et ideologisk grunnsyn. Både Klassekampen og Dagens Næringsliv har klart balansen godt de siste årene. Det er bare å håpe at Tanta kan følge etter. Som en undersøkelse Jan Arild Snoen utførte viser, er det per dags dato ofte vanskelig å se forskjell på lederartiklene i sentrum-venstre avisen Dagsavisen og sentrum-høyre avisen Aftenposten.

Haugsgjerd svarer godt for seg, og personlig har jeg satt pris på Aftenpostens utvikling under Matres og hennes ledelse. Avisen har blitt skarpere på faktabaserte nyhetssaker, kultur- og debattstoffet har hevet seg betraktelig samtidig Tanta fortsatt er en god oversiktsavis.

Del på Facebook | Del på Twitter

1 Kommentar

PeeWee

11.12.09

Jeg vil bare si det er flott at ideologien forsvinner. Ideologisk bevisste personer er jo egentlig bare særinteressekrigere for segmenter av middelklassen. Idag er både liberalismen og sosialismen egentlig bare dårlig påskudd for middelklassens særinteressekamp. Tidligere var kampen mellom arbeidere og kapitalister, men idag står kampen mellom privatansatt og offentlig ansatt middelklasse.

Har du en mening?