Abonner via RSS eller E-post

By og land, mann mot mann

Publisert den 18.12.2009 i Blogg

Senterpartiet lanserte i høst kampanjen «Motmakt», et angrep på Oslo-elitens og Oslo-grytens dominans i norsk politikk og samfunnsliv. Kampanjen er slett ikke uten substans. Som de fleste andre land har Norge også dominerende byer. Oslo er både politisk, administrativt og kulturelt sentrum i Norge. Et bittelite eksempel illustrerer poenget: Dagsavisen har langt lavere opplag enn de fleste større regionalaviser som Bergens Tidende eller Adressa. Allikevel er Dagsavisen (og Arne Strand) dagsordensettende for radio- og fjernsyn på en helt annen måte enn Bergens Tidende. Det skyldes tildels en Oslo-sentrisme.

Samtidig tror jeg andre temaer enn de kulturelle i større grad forklarer følelsen av frustrasjon ute i deler av landet:

 – Vernepolitikken som mange ser som et dårlig skjult forsøk på å overstyre lokale myndigheter og gjøre resten av landet til et museum.
 – Rovdyrpolitikken som igjen symboliserer fjernstyring fra et administrativt apparat som ikke forstår virkeligheten «her ute».
 – Samferdselspolitikken.

På alle disse områdene sitter Senterpartiet i regjering med et parti som står for det stikk motsatte av dem selv, SV. Derfor er det spesielt å lansere slagordet motmakt når partiet selv sitter med makten.

Del på Facebook | Del på Twitter

2 Kommentarer

18.12.09

Et annet eksempel er Adtenposten, som av mange blir behandlet som en riksdekkende avis, mens som strengt tatt er en avis for det sentrale Østlandet.

[…] har tidligere skrevet om Senterpartiets kampanje (for det er en kampanje selv om Navarsete sa noe annet på politisk kvarter i dag) Motmakt. […]

Har du en mening?