Abonner via RSS eller E-post

Uparlamentariske uttrykk A-F

Publisert den 12.10.2009 i Blogg

Til glede for dere der ute, folket, massene, velgerne. Det er en rekke ord og uttrykk som ikke er tillatt å si fra talerstolen i nasjonalforsamlingen. Dette er på ingen måte en komplett oversikt… Eksempel på en forbudt setning fra A til F: Det er på tide at den frekke divaen fra Arbeiderpartiet får ut finger’n.

Noen ord og uttrykk (uparlamentariske) som tidligere er påtalt

(Jf. Forretningsordenens § 38: «Upassende eller fornærmelig adferd eller tale er ikke tillatt. Slik adferd eller tale skal påtales av presidenten»)

– analfabeter
– ansvarsfraskrivere
– arroganse
– at repr. har svak oppfattelsesevne
– bak mål
– bakstreversk
– banalt
– barbari
– betrakte lover som vanvittige
– bingo
– bløff
– blå i trynet
– blåruss i Finansdepartementet
– bulder
– demagogi
– det kongelige norske arbeiderparti
– divaen fra Arbeiderpartiet
– djevelens advokat
– driter i
– dumsnillisme
– dustete
– fanteri
– feig
– feighet
– fiksfakseri
– floskler
– flåsete
– forfalskning
– forsimpling
– forvirrende innlegg
– forvirret forslag
– frekk
– fusk og fanteri
– få ut finger´n

Del på Facebook | Del på Twitter

10 Kommentarer

12.10.09

Du kan trøste deg med at det værste som kan skje er at presidenten fratar vedkommende ordet eller viser vedkommende vekk.

Som kjent så kan ikke en stortingsrepresentant straffes eller saksøkes for uttalelser vedkommende kommer med i Storitngets forsamlinger (herunder komitémøter og komitéinnstillinger). Faktisk kan en stortingsrepresentant komme med bevisst usannt æreskrenkende uttalese om hvilken som helst person. Vedkommende som blir utsatt for æreskrenkelsen, kan heller ikke gå til mortifikasjonssøksmål.

En annen ting er at i praksis vil jo slikt i høyeste grad kunne være politisk selvmord. Og det har jo som kjent vært et par saker oppe for Høyesterett, selv om dette mest er av teoretisk interesse.

Per Anton Rønning

12.10.09

Du verden, dette lød prippent. Det virker som saften har gått ut av nasjonalforsamlingen …..

Per Anton Rønning

12.10.09

.. og hva med: Der er ingen klimakrise, dette er kun ønsketenkning….

Da blir man vel kastet ut?

Kjersti

12.10.09

Analfabeter ikke lov å si på stortingets talestol –

Er det derfor det er viktig å påpeke at Erna skulle ha sagt «ikke kan skrive og lese – skikkelig»? OG kan dette være årsaken til at problemet ikke har blitt oppdaget før?

12.10.09

Oj, det visste jeg ikke. Med andre ord så skal ordforrådet i Stortinget være litt annerledes enn i skoledebatter :p

Håvard B. Ø.

12.10.09

… men dum/dumt går greit 😉

12.10.09

heisann, erfaringsbasert liste?

Kaare

21.10.09

Her var det sannelig ikke mye rom for friskt språk. Man kan jo lure på hvilke kvaliteter et ord/uttrykk må ha for at det skal være «parlamentarisk». Hanna Kvanmo hadde en liten disputt med Guttorm Hansen (tror jeg det var) når han satt på presidentplassen hvor hun argumenterte med at et ord hun fikk påtale for, pakket pent inn det hun forsøkte å si. Ordet de var uenig om var «nonsens» og det skulle visst erstatte noe sånt som «idiotisk og fullstendig vanvittig».
Sammenhengen betyr vel også en god del. Vi kan jo tippe at om Audun Lysbakken omtaler seg selv som Marxist så kan det vel passere, men om noen fra borgelig side skulle finne på å kalle han det blir de sikkert klubbet.

27.10.09

Fantastisk, lurer på når «det kongelige norske arbeiderparti» ble forbudt

[…] uttrykk, denne gangen fra G til R. Den forrige posten, A til F, kan du finne her. Min personlige favoritt er “juksemaker pipelort tar igjen og gir bort”, som åpenbart […]

Har du en mening?