Abonner via RSS eller E-post

Bomben under velferdsstaten

Publisert den 14.10.2009 i Blogg

Når Kristin Halvorsen bruker over 40 ekstra oljemilliarder kan det få konsekvenser for rente, kronekurs og eksportrettet industri. Men to andre utviklingstrekk er mer bekymringsfulle.

Det første er at statsbudsjettet nok et år bidrar til at balansen mellom offentlig og privat sektor forrykkes i gal retning. Det er et prinsipielt problem fordi bedrifter, familier og lokalsamfunn på denne måten, gradvis, får færre ressurser til å løse sine egne problemer og utfordringer. Offentlig sektor blåses nå opp i gode tider, samtidig som Halvorsen allerede nå varsler nedskjæringer. Men det blir vanskelig, enn si umulig, å avlyse veiprosjekter, sparke folk eller kanselere eldrebølgen.  

Det andre problemet beskrives godt i dagens Aftenposten, gjengitt på E24, under overskriften «Utenfor kontroll»:

Utgiftene til alderspensjoner, sykepenger, uføretrygd, attføring og ledighetstrygd stiger med over 18 milliarder kroner fra i år til neste år. Det er en vekst på rundt 6,5 prosent. Til sammenligning stiger statsbudsjettets samlede utgifter med drøyt 31 milliarder kroner, eller drøyt 3,5 prosent.

Utgiftene til pensjoner og trygder utgjør i milliarder kroner mer enn halvparten av den samlede utgiftsveksten på statsbudsjettet neste år. Noe av utgiftsveksten skyldes flere eldre med bedre pensjoner, mens noe skyldes økende ledighet og utbetalinger av ledighetstrygd.

De rettighetsbasert ytelsene spiser opp handlingsrommet i budsjettet. Det er et like stort problem til høyre som til venstre. Det er Leviathan. Eller kanskje Frankenstein.

Del på Facebook | Del på Twitter

3 Kommentarer

14.10.09

Innenfor den mentale settingen regjeringen er kommet nå, finnes det bare et utfall. Å det er å fortsette middelmådigheten å øse ut penger uten å ta de vanskelige valg. Som er;
-effektivisere hele den offentlig sektor kraftig
-sette inn utradisjonelle tiltak for å redusere kostnader til helse og uførtrygdede
-invester langsiktig for å genere en moderne infrastruktur og verdikjede i produksjonslandte norge
-invester langsiktig i bærekraftig forskning og kompetanse
-sette mål om å bli best i verden på områder hvor vi har størst forutsetninger for å lykkes, som fisk og sjømat produksjon, ren energi, skipsteknologi ol.

Det behøves visjoner blant politikere, noe de ikke har. Å lage et slikt budsjett som nå er laget, er destruktivt for alle skapene og effektiviserende elementer. Vi blir fetere, latere, mettere og enda mer ubrukelige – for ikke å glemme at vi allerede er best på å være udannet og uhøflige i europeisk målestokk, og dette kommer til å øke på.

davidjl

16.10.09

så du mener at løsningen på «lokalsamfunn» «får færre ressurser til å løse sine problemer» er å kutte i kommunale overføringer?

[…] by thomastallaksen on 30.10.09 Høyrefolk er fryktelig opptatt av sykefraværet, eller bomben under velferdsstaten som Torbjørn Røe Isaksen liker å kalle det. Skjønt, de er sjeldent særlig flinke til å skille […]

Har du en mening?