Abonner via RSS eller E-post

Telen på tynn is

Publisert den 10.09.2009 i Blogg

Den ellers utmerkede lokalavisen Telen er på tynn, tynn is når de skal forklare hvordan valgsystemet fungerer. I en leder skriver avisen at Høyre er «sikret» utjevningsmandatet i Telemark dersom vi ikke kaprer det faste 5. mandatet. Det er jo det rene sludder. 

Det er svært vanskelig å finne ut hvem som får utjevningsmandatet. Ja, det er nesten ren bingo.

«Ordningen med utjevningsmandater kan medføre at et parti som oppnår lav oppslutning i et fylke likevel mottar et utjevningsmandat der på grunn av oppslutningen i resten av landet. Ved valget i 2005 fikk Venstre 5,9 % av stemmene på landsbasis og fikk i alt 10 mandater, hvorav fire utjevningsmandater. En av Venstres utjevningsmandater gikk til Finnmark, hvor representanten Vera Lysklætt ble valgt inn selv om partiet i fylket kun mottok 826 stemmer, eller 2,2 % av stemmene.»
 
http://no.wikipedia.org/wiki/Utjevningsmandat

Del på Facebook | Del på Twitter

1 Kommentar

Taral

11.09.09

Nå har jeg ikke lest lederen du skriver om, men så langt ute på viddene virker ikke konklusjonen deres å være. Hvis vi antar at Høyre får like mange utjevningsmandater som sist (fire) og i tillegg at du taper femtemandatet med et par hundre stemmer, så må en av de følgende tingene skje for at du ikke skal få utjevningsmandatet:

Enten
a) et annet parti er enda nærmere enn Høyre å få femtemandatet i Telemark,
eller
b) Høyre er enda nærmere å få sistemandatet i minst fire andre fylker enn Telemark.

Begge disse scenariene virker usannsynlige (uten at jeg har tatt de faktiske tallene i øyesyn).

Har du en mening?