Abonner via RSS eller E-post

Den pinligste retretten (men nå bør vi gå videre)

Publisert den 20.08.2009 i Blogg, Utvalgte poster

Det har vært mange omvendte Kodak-øyeblikk for SV i regjering, fra Afghanistan-saken til finansministeren fra sosialist- og miljøpartiet SV som advarte mot shoppe-stopp. Men runden om fattigdom må være den verste – SVs pinligste retrett.

Som de fleste nå har fått med seg, sa Kristin Halvorsen i 2005 at hun ville fjerne fattigdommen med et pennestrøk for det handlet om «politisk vilje». Halvorsen var ambisiøs, for å si det forsiktig. Det som gjorde situasjonen ekstra spesiell var at daværende statsminister Bondevik anla en ydmyk tone i fattigdomsdebatten. I et oppslag i Aftenposten som jeg dessverre ikke finner på nett, sa en ydmyk Bondevik at han – og andre – burde gjort enda mer for de fattige. Kristin Halvorsen gikk til frontalangrep.

Intervjuet i Aftenposten i dag (ikke på nett foreløpig) er derfor nærmest bisarr lesning. Halvorsen sier blant annet at vi bruker et fattigdomsmål som gjør det umulig å fjerne fattigdom fordi vi regner den relativt. Ja! Dette har mange av oss påpekt flere ganger! Jeg vet ikke hva som er mest spesielt: Hvis Kristin Halvorsen visste dette hele tiden, men bare lot som ingenting. Eller om hun ikke visste det…

Regjeringens store prosjekt er månelandingen. SVs prosjekt denne perioden har vært å lande på Tellus. I dag kom de ett steg nærmere. Det er faktisk et godt utgangspunkt for videre debatt. Å bekjempe sosial utstøting og fattigdom (uansett om den er relativ) er ikke enkelt. Det er vanskelig! Ikke minst fordi økonomisk fattigdom ofte er en konsekvens av andre sosiale problemer, som rus, psykiatriske problemer etc. Vi kan tillatte oss litt skadefryd i en dag, men så må vi videre. På mange områder har vi flere og flere som faller utenfor velferdssystemet. Det kan ikke løses med et pennestrøk, men det kan gjøres noe med.

Du kan lese litt mer om Hs politikk for å bekjempe fattigdom her.

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?