Abonner via RSS eller E-post

La oss bestemme selv!

Publisert den 17.06.2009 i Blogg

Et leserinnlegg til Varden.

Hvorfor skal stortingspolitikerne i Oslo bestemme når kranene skal stenge i Skien, Porsgrunn, Bamble, Seljord eller Notodden? Hvorfor skal staten blande seg borti hvor mange konserter som skal holdes i Langesund på sommeren? Hvorfor skal staten overprøve lokale politikeres vurderinger og skjønn når det gjelder byggesaker? Jo, fordi vi har en formyndersk stat som under det rød-grønne flertallet har gjort alt den kan for å overkjøre det lokale selvstyret. Aller verst er det når resultatene blir verre enn de kunne vært dersom lokalpolitikerne fikk bestemme.

Et slikt eksempel er saken om Tom Magnar Thomsen i Bamble. Han ble lam etter en ulykke for noen år siden og måtte derfor søke kommunen om å få bygge en tilrettelagt bolig på en tomt som familien har eid i hundre år. Bamble kommune var nok litt skeptisk, men like fullt sa teknisk komite ja til å gi en dispensasjon fra det vanlige regelverket for strandsonen. Både fordi helsemessige og velferdsmessige årsaker tilsa det, og fordi politikerne med egne øyne kom for å se tomten og kunne konstatere at her var det ingen fare for at allmennheten fikk mulighetene sine ødelagt. Så kom staten via fylkesmannen og sa blankt nei. Thomsen og familien er nå i gang med en marerittaktig sak som bare kan løses av at statsråden griper inn. Tenk om saken rett og slett kunne løses lokalt? Tenk hvis man i stedet kunne stole på de lokale folkevalgte? Da ville Thomsen allerede vært i gang med byggingen.

Det samme prinsippet gjelder for skjenkesaker. Regjeringen foreslo nylig å stramme inn skjenkereglene til 02.00 over hele landet. For alle. Uansett. Nå er jeg tilhenger av relativt liberale skjenketider, men det viktige i denne saken er at kommunene – og dermed folk som bor i kommunene – bør få lov til å bestemme selv. Det er ingen grunn til at skjenketidene i Grenland eller resten av Telemark skal fjernstyres fra Oslo. La de politikerne som kjenner byen og bygda si bestemme, ikke Storberget og gjengen i deparementet. Så kan vi heller slåss så fillene fyker her i Telemark. Det er tross alt hva demokrati handler om.

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?