Abonner via RSS eller E-post

I all stillhet blir vi Øst-Tyskland

Publisert den 29.06.2009 i Blogg, Utvalgte poster

To doktorgradsstipendiater ved NTNU har fått tilgang til over 110 000 pasientjournaler, melder flere medier blant annet NRK. Jeg har ikke klart å plukke opp hva slags informasjon journalene inneholder, men det er uansett uvesentlig. Slike saker kommer det flere og flere av i fremtiden. Effektivitet og hensynet til pasienten tilsier at helseregistrene bør være tilgjengelige, men hensynet til den enkeltes personvern tilsier en restriktiv praksis.

Saken illustrerer farene ved en slapp personvernpolitikk: Det finnes ingen vanntette skott. Dersom opplysninger registreres og lagres, kan de også komme på avveie. Enda verre blir det når opplysningene er hentet inn via overvåkning. Denne saken fra Stavanger Aftenblad er som tatt ut av et science fiction mareritt om overvåkningssamfunnet:

«Krangelen med kjæresten. Intime betroelser. Telefonen fra barnehagen. Flørten med han kjekke du møtte på byen. Trodde du det var private samtaler?»

Det er verdt å referere de første avsnittene fra saken:  

«På Nærbø i Hå kommune ble stedets to eneste telefonkiosker avlyttet i et halvt år. Hvorfor? Fordi politiet mente at en mann som satt fengslet i Åna fengsel, fire kilometer unna, kunne komme til å bruke telefonkioskene på Nærbø når han var på perm. Mannen var mistenkt i en annen narkotikasak enn den han allerede sonet for.

I utgangspunktet var det tre telefonkiosker på Nærbø, men politiet fikk lagt ned den tredje for å kanalisere alle samtaler over på de to gjenværende.

I et halvt år ble alle samtaler fra de to kioskene avlyttet, til tross for at den mistenkte mannen ikke engang bodde på Nærbø. 10.000 private samtaler. Om jobben, været, sex-liv og bestilling av taxi. Alt ble fanget opp. En åpenbart utro ektemann på tettstedet ringte flere ganger til en like utro kvinne og spurte om kysten var klar. Alt dette satt politiets etterforskere og lyttet på.

Ironisk nok brukte ikke den mistenkte mannen noen av telefonkioskene. Han ble senere dømt for befatning med amfetamin, men ikke på grunnlag av avlyttingen.»

Det er nesten så man ikke tror det… Som Sven Egil Omdahl skriver i en kommentar: I all stillhet blir vi Øst-Tyskland.

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?