Abonner via RSS eller E-post

Fra Union til IT

Publisert den 26.06.2009 i Blogg

«Det eneste næringspolitiske saken som ble toppsak i media ved stortingsvalget i 2005 var nedleggelsen av Union i Skien. Alle partitoppene ville kjempe for at arbeidsplassene ikke skulle legges ned hvis de vant valget. Vi vet hvordan det gikk. Union ble lagt ned og det ble i stedet besluttet å bygge en dørfabrikk i Årdal. Valgkampen i 2009 bør være mer opptatt av hva vi skal leve av i fremtiden.»

Paul Chaffey skriver om vårt besøk hos IT-bedriftene i Telemark forrige uke.

Del på Facebook | Del på Twitter

1 Kommentar

Sondre R

28.06.09

Hvis politiske ledere også skal være meningsledere, er det enkelte konsepter jeg skulle ønske Høyre kunne våge å illustrere bedre og ærligere.

Det første er kreativ ødeleggelse. Det å forstå at når en gammel bedrift går konkurs er en god ting er vanskelig. Det er vanskelig fordi man så lett ser de arbeidsledige og aksjonærene som mister alt de har, mens gevinstene blir så abstrakte. Vi må illustrere ved hjelp av historier og forklaringer hvorfor dem det gjelder og samfunnet som helhet tjener på at omstilling og nyvinning skjer.

Det neste er hvordan arbeid og kapital brukes. Det å forstå at i et fritt arbeidsmarked så «skapes» ikke arbeidsplasser, men arbeidere er en ressurs bedrifter konkurrer om ved å overby hverandre på lønn. Og at kapital er realkapital, maskiner, bygninger og båter, som ikke forsvinner om en bedrift går konkurs – men snarere blir overtatt av mer kompetente mennesker.

Og det tredje er hva som gjør omstilling lettere. Det å forstå at når fagforeninger holder lønninger faste eller høyere enn det den burde vært skaper permanent arbeidsledighet. Å forstå at når en holder bedrifter i live redder en verken kapital eller arbeidsplasser – en holder den nede på lavere lønn og kapitalavkastning til skade for alle involverte. Å forstå at minstelønn er til skade for de aller, aller svakeste. Å forstå at oppsigelsesvern er til skade for arbeidere som aldri blir ansatt. Å forstå at arbeidsledighetstrygd er glitrende, mens uføretrygd er ødeleggende.

Dette er alle ideèr og konsepter som støttes av vitenskap. Ideèr som må illusteres, forklares og kjempes for. Ideèr som trolig kan hjelpes frem, om partiene på høyresiden tør å tegne sine egne bilder av virkeligheten, fremfor å akseptere venstresidens bilder. Ideèr som jeg håper den neste generasjonen høyrepolitikere, leder av Torbjørn, vil løfte høyt og stolt.

Har du en mening?