Abonner via RSS eller E-post

Dahrendorfs siste

Publisert den 30.06.2009 i Blogg, Utvalgte poster

dahrendorfFOTO FRA ECONOMIST

17. juni døde Lord Ralf Dahrendorf. Et av hans siste intervjuer var med Minerva.

«De populistiske frelserne til høyre og venstre er ofte vanskelige å skille fra hverandre. De har en effekt som er ganske distinkt. Frihetens på sin side appellerer ikke i første rekke til menneskenes følelser, men mer til deres fornuft. Med populismen er det annerledes. Den prøver hele tiden å unngå frihetens ”kalde” appell, og fører menneskene inn i en anti-liberal retning.»

Jeg hadde i utgangspunktet ikke tenkt å skrive om det før jeg leste The Economist sin (som alltid) vakre og velskrevne nekrolog (tenk om vi hadde en slik tradisjon for nekrologer i Norge – varme, men ærlige, noen ganger syrlige, og med lett bitende britisk distanse). Dahrendorfs moderate, utpregete europeiske liberale tankegang og innfallsvinkel virker bemerkelsesverdig fraværende i dagens politiske debatt. Han tilhører sammen med et knippe tenkere som Raymond Aron, Isaiah Berlin og Karl Popper en europeisk liberal tradisjon som på mange måter er viktigere (og etter min mening både mer ydmyk og interessant) enn både Milton Friedman og Ayn Rand som ofte leses av unge, ideologisk interesserte folk på  høyresiden. Dens sentrale innsikt oppsummeres godt av et avsnitt i nekrologen:

«Liberty, he had discovered the hard way, needed institutions to preserve it. All the apparatus of civil society—courts, parliament, written constitutions, citizenship—was needed to ensure, in a favourite phrase, the greatest number of “life-chances”, or choices, for everyone. And the nation state, though he was well aware of its parochial and xenophobic limitations, seemed to be liberty’s best incubator.»

Del på Facebook | Del på Twitter

2 Kommentarer

J. Arthur

04.07.09

Jeg foretrekker tåredryppende nekrologer som kun fremhever det sukkersøte og positive, i rørende personlige historier.

26.08.15

Hello,To reserve a space at any cilinc send us an email at . Please tell us your ability level ( I can ski green runs , or I ski blue runs proficiently etc.) and we’ll send you a confirmation email. All cilincs require a one time fee for an annual membership ($10) plus the cost of a full day or partial day of instruction. Your registration will be completed in person at the cilinc, we look forward to seeing you!

Har du en mening?