Abonner via RSS eller E-post

En Buckley kommer ut av skapet

Publisert den 28.04.2015 i Blogg

Buckley er et etternavn med historisk sus på den amerikanske høyresiden. William F. Buckley regnes som en av grunnleggerne av den moderne, amerikanske konservatismen. Jeg har tidligere skrevet en artikkel om dette hos Minerva.

Buckley selv var relativt verdiliberal, men han hadde også tette bindinger til det religiøse høyre som vokste som politisk kraft gjennom 70-tallet. Det er denne gruppen som sikrer at republikanerne er så opptatt av verdipolitikk, som de kaller det. Et stikkord for kampen mot abort, mot homofiles rettigheter, mot sekularisme og — særlig — mot alle utfall av det verdiradikale opprøret til 68erne.

Det ligger noe bra i deler av dette. Jeg har heller ikke sans for de barrikadestormende ideen om å bryte ned alle samfunnets institusjoner for slik å «frigjøre» mennesket. Deler av 68er-budskapet ligger farlig nær verdinihilisme: Har du lyst, har du lov.

Samtidig har det religiøse høyre gjort at republikanerne på flere områder er mer og mer akterutseilt i verdipolitikken. Kampen for ekteskapet har blitt til en kamp mot homofile, for eksempel. Og velgerne endrer seg. Det er i dag flertall for at homofile bør få gifte seg i USA, og blant yngre velgere er flertallet massivt.

I en slik sammenheng er det ikke uvesentlig at en konservativ Buckley kommer ut av skapet. Han forsvarer ekteskap for homofile med utpregede konservative argumenter: Gay couples today are building families and raising children. If we as conservatives care about preserving marriage and family, we must include gay people in the Equation.

Forandre for å bevare, tror jeg det heter.

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?