Abonner via RSS eller E-post

Til en datter (i anledning 8. mars)

Publisert den 07.03.2015 i Blogg

Til en datter…

I morgen er det den internasjonale kvinnedagen. En dag vil du kanskje lure på hvorfor vi markerer den dagen her i det vi kaller «et av verdens mest likestilte land». Du vil kanskje vokse opp i et samfunn hvor du føler at kjønnet ditt bare er en del av den du er, og ikke definerer alt du er. Kvinnedagen handler om at noen gikk foran slik at det ble mulig.

Men det er ikke bare en dag for nostalgi.

Jeg vet ikke om du er født sånn eller blitt sånn. Sannsynligvis er det en kombinasjon, men det har egentlig ikke noe å si. Om du er født sånn eller blitt sånn: du skal få være den du er.

Hvis du vil gå i rosa, og blir opptatt av sminke og mote og design – vær så god. Og hvis du vil gå i svart, blir opptatt av metall eller bil eller eksplosjoner skal det være like greit.

Kle deg for anledningen, og ikke la noen dømme deg etter utseendet. Ingen skal fortelle deg at du – siden du er jente – må være søt, yndig eller tilbaketrukket. Det er fint å være opptatt av hvordan man ser ut, men utseendet ditt definerer deg ikke. Du behøver ikke å være pyntet eller sexy for å innfri andres forventninger, verken venninner eller gutters. Du bestemmer selv. Husk at de vakre menneskene på plakater eller i blader er pappfigurer, ikke idealer.

Sett deg mål og jobb hardt. Du skal ikke bare forvente, du skal kreve!, at hvis du jobber like godt som en mann, så skal du også belønnes like mye. Ikke la noen fortelle deg at noen yrker ikke passer for en jente. Eller at noen valg er gammeldagse og reaksjonære – fordi du er jente.

En dag får du kanskje en familie og barn. Jeg håper folk vil spørre deg om du får nok tid til familien, og du skal forvente at de også spør din ektefelle om det samme.

Sett grenser. For deg selv og for andre. Du bestemmer hvor langt du vil gå når du blir stor. Det er ikke prippent. Det er ditt liv, din kropp.

Vis empati og engasjement, for vi lever i en urettferdig verden. Det er ingenting i lovverket som tilsier at dine muligheter blir mindre enn en gutts, ingenting som rettferdiggjør at rammene for ditt liv blir trangere. Men fortsatt er det slik at kvinner bedømmes etter en annen standard enn menn. I vårt eget land er kvinner mer utsatt for vold i hjemmet, for spiseforstyrrelser og for trakassering. Noen låses inne, blir presset inn i ekteskap mot sin vilje eller lemlestet fordi menn vil holde kontrollen over dem.

Det aborteres langt flere jentefostre enn guttefostre i mange land, fordi jenter anses som mindre verdt. Noen blir straffet, ikke fordi de selv har gjort noe galt, men fordi de har blitt voldtatt eller utsatt for overgrep.

Du skal få velge helt selv hva du engasjerer deg i og hvordan. Du kan bli radikal, konservativ eller liberal – eller litt av alt eller ingen av delene. Men husk en ting: Du behøver ikke å være radikal for å se at du skal ha de samme mulighetene som en gutt.

Gratulerer med kvinnedagen.

Hilsen en pappa

Del på Facebook | Del på Twitter

7 Kommentarer

07.03.15

Hei Torbjørn!
Dette var virkelig bra! Jeg slipper jo å skrive selv, du har gjort det for meg!

Ønsker deg en god helg 🙂

[…] Du finner den her. […]

Pelle

08.03.15

Dette var ikke bra. Jeg er for like rettigheter, og ser at det er «systematiske forskjeller på hvordan kvinner og menn blir behandlet». Men feminist betyr at man ser bare det ene kjønnets forfordeling. Man må være både døv og blind for ikke å se at begge kjønn lider under diskriminering i dag. Å kalle seg feminist som mann er å underkjenne dette, og isteden snu ryggen til og tråkke på de gutter og menn som lider hver eneste dag. Ingen reflekterende mennesker burde kalt seg feminist, hverken mann eller kvinne. Den som står for like rettigheter uavhengig av kjønn, trenger ingen merkelapp.

Herman hedning

08.03.15

«I vårt eget land er kvinner mer utsatt for vold i hjemmet, for spiseforstyrrelser og for trakassering.»

Ikke noe av dette stemmer kvinner slår oftere og bruker oftere psykisk vold det er fakta menn slår hardere og misbruket deres er mer synlig etter kort tid, gutter er like utsatt for spiseforstyrrelser og forvrengt kroppsyn generelt noe bruken av steroider blant menn og antall forleng penisen din reklamer på mail forteller en lite eksponert historie om.
Om trakkasering så tror jeg det er få som er blitt mer trakkasert en jens stoltenberg jonas g støre og spesielt Eskil pedersen de siste åra.
Og hvis du personlig føler du ikke er blitt skjelt ut så er det kanskje en forskjell mellom menn og kvinner for det har du så absolutt blitt av meg og mange andre f.eks det lite gjennomtenkte forslaget om og sette mottagere av sosial stønad i jobb, men ikke gi dem jobb forslaget ditt eller slavelønn forslaget ditt kall det hva du vil og det lite gjennomtenkte flytt mobberen i den tro at det vil forhindre mobbing av den mobbede når det logisk nok bare vil økt mobbinga da man fjerner en antageligvis populær elev og den mobbede hadde fått skylda det er mange som har reagert på de lite gjennomtenkte forslaga og det med god grunn.
kanskje kvinner er mer følsomme for kritikk.

Jon Anders

08.03.15

Flott skrevet Torbjørn.Ha en flott kvinnedag med familien din.

Gro Nore

08.03.15

Strålende! En riktig fin kvinnedag til jentene dine og deg!

Lise

08.03.15

På tide å gjøre det mulig å fordele pensjonspoeng i familien også, ikke bare foreldrepermisjon :-)) Det bør også ha tilbakevirkende kraft da mange kvinner på 60-90 tallet tok ansvaret hjemme mens mennene sanket pensjonspoeng. Nå når de nå er pensjonister eller på vei til å bli pensjonister er det veldig skjev fordeling på pensjonen. Jeg regner med at det ikke forlenget er innført fordi det vil bli en kostnad for staten siden kvinner lever lenger…..

Har du en mening?