Abonner via RSS eller E-post

Et kristent land

Publisert den 18.11.2013 i Blogg

«If you will not have God (and He is a jealous God), you should pay your respects to Hitler or Stalin.»

Det skrev det amerkansk-engelske poeten T.S. Eliot. Eliot — modernistisk dikter og dypt konservativ kulturkritiker — så kristendommen som det avgjørende ankerfestet for vestlig kultur (du kan lese en innledning jeg har skrevet om Eliot her).

I kveld deltar jeg på et debattmøte i regi av tankesmien Skaperkraft. Blir Norge et mer kristent land med en ny regjering?, er spørsmålet. Det er et interessant spørsmål, men mitt svar i utgangspunktet er nei, og jeg lener meg delvis på et resonnement av nettopp Eliot. Han er sterkt motstander av å se på kristendommen som gunstig, samfunnsnyttig etc. Selvfølgelig har kristendommen en avgjørende rolle å spille i samfunnet, mener Eliot, men først og fremst må man godta at kristendommen er sannheten — den dreier seg om et eksistensielt valg for mennesket.

Med et slikt perspektiv blir det vanskelig å hevde at en ny regjering kan gjøre landet mer kristent. Få vil trolig ta i mot Jesus bare fordi Høyre og Frp er i regjering, og KrF er en del av flertallet.

Samtidig kan det hende den nye regjeringen er mer opptatt av kristendommens historiske rolle i Norge, men det er en litt annen sak.

 

 

 

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?