Abonner via RSS eller E-post

Kilder og statsrådskabalen

Publisert den 02.10.2013 i Blogg

I går ble jeg ringt opp av en journalist som lurte på om jeg «kunne lekke litt fra statsrådsdiskusjonen». Stor ble hans overraskelse da jeg fortalte at det faktisk ikke er noe å lekke fra. Derfor litt folkeopplysning: Sannheten er det høyst sannsynlig bare er to personer som egentlig vet noe om dette — Erna Solberg og Siv Jensen.

I pressen virker det selvfølgelig ikke slik. Der høres det ut som om partiene har åpne seminarer om hvem som skal sitte i regjeringen. Slik er det ikke. Det vanlige ved regjeringsforhandlinger er at sakene diskuteres først. Det er også fornuftig, for en annen rekkefølge ville kunne bety at hvilket parti som fikk departementet også påvirket hva slags politikk man la inn i en regjeringserklæring. Så, mot slutten av forhandlingene, diskuterer man hvilke departementer partiene skal få. Personkabalen kommer helt til slutt, og tradisjonen i Norge er at statsminister/partileder velger statsrådene, ikke partiet. Det er med andre ord ikke slik at Høyres stortingspolitikere skal velge statsråder. Det er Erna Solberg som velger statsrådene til Høyre. Det er heller ikke slik at det flyter rundt lister eller holdes seminarer i partiet om hvem som skal sitte i regjering. Trolig er det bare en person i Høyre som egentlig vet hva som tenkes om dette, nemlig Erna Solberg. Og hva hun tenker om dette, vet vi rett og slett ikke. Verken jeg eller andre kilder i partiet.

Avisenes oppslag — uansett hvor mye de er basert på kilder i partiene — unnlater bevisst å informere om dette. De later som om persondiskusjonen avgjøres av partiet, og at det derfor er mulig å lekke. Sannheten er at avisenes statsrådsspekulasjoner baserer seg på ren gjetning, i beste fall kan det kalles kvalifisert synsing.

Det burde pressen strengt tatt være  flinkere til å opplyse om. Et eksempel til etterfølgelse var da NRK tidligere i uken kunne presentere kilder som synset om sonderingene. Statskanalen var flink og opplyste om at «ingen av kildene har vært involvert i sonderingene». En ærlig sak og et eksempel til etterfølgelse.

 

Del på Facebook | Del på Twitter

5 Kommentarer

02.10.13

Mon tro om det er riktig å forutsette at journalister vet hvordan landet styres? Når man har fulgt mange journalisters spekulasjoner og gjetninger – og heseblesende forsøk på intervjuer av sentrale politikere, bl.a. under Ernas vandring gatelangs fra Høyres Hus, må det være berettiget å være i tvil om både kunnskapsnivå og folkeskikk!?

[…] mye sultne politiske journalister etter 8 rødgrønne år, tydeligvis). Torbjørn Røe Isaksen påpeker på bloggen sin at det ikke er slik at statsrådskabalen besluttes i åpne seminarer, men at det mest sannsynlig […]

terje iversen

03.10.13

Må bare berømme Erna og Siv og de andre 2 partiledere for deres hemmelighets kremmeri overfor pressen i disse dager.
Har vært en fornøyelse å se frustrerte journalister og redaktører som ikke har en eneste sak å skrive om. Kun koke politikersuppe på en spiker. Det er nå vi som lesere kan skille de seriøse fra de useriøse journalister, der de kappes om å skrive bastante regjeringskabaler. I mangel av egen utilstrekkelighet skal nå den jevne leser lage sin egen kabal.
Herlig underholdning, takk Erna og Siv

Cathrine Holst

17.10.13

Gratulerer med statsrådspost, Torbjørn. Stor tro på deg

torbjorn

23.10.13

Tusen takk for det, Cathrine!

Har du en mening?