Abonner via RSS eller E-post

Valganalyse

Publisert den 10.09.2013 i Blogg

Jan Arild Snoen har i Minerva en interessant liten artikkel om meningsmålingene i forkant. Analysen er god, men på et punkt mener jeg han er på vaklende grunn rett og slett fordi han sammenligner epler og pærer. Om Høyre skriver han:

En nedgang på mer enn 5 prosentpoeng i løpet av valgkampen kan ikke bare feies til side. Heller ikke at partiet har gått tilbake fra kommunevalget, og i bastionen Oslo er tilbakegangen hele 6 prosentpoeng. Men dette kommer jeg tilbake til senere.

Det er jo et interessant poeng, men man må vite hvorfor et parti synker, og det vet vi ikke før vi ser grundigere på tallene. Trolig skyldes svært mye av Høyres nedgang at Arbeiderpartiet mobiliserte sine velgere fra gjerdet og dermed fikk opp sin lojalitet, ikke at velgere forlot Høyre (men dette vet vi heller ikke nok om foreløpig). Sammenligningen mellom prosent i 2013 og 2011 må man være varsom med. Hvorfor? Jo, fordi flere stemmer ved stortingsvalg. En nedgang i prosent betyr altså ikke det samme som en nedgang i antallet stemmer.

I Oslo fikk f.eks. Høyre 183 flere stemmer i 2013 enn i 2011, likevel gikk prosenten ned. Tilsvarende i Skien i mitt hjemfylke Telemark. Høyre fikk nesten 900 stemmer mer enn ved det svært gode fylkestingsvalget i 2013, men går like fullt ned i prosent.

Dette tyder på at veldig mye var som ventet: Høyre klarte faktisk å beholde velgerne man vant ved det svært gode valget i 2011, også gjennom en valgkamp der nesten alle angrep var rettet mot oss. Samtidig klarte Ap å mobilisere en del av hjemmesitterne til seg, og dermed øke sin prosent, men langt, langt fra nok til å få et godt resultat. Aps resultat er det nest dårligste i etterkrigstiden for partiet.

 

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?