Abonner via RSS eller E-post

Tragedien i NAV

Publisert den 09.08.2013 i Blogg

Et drap er alltid tragisk, men det får en tilleggsdimensjon når drapet kan knyttes til arbeidsplassen.

Tragedien i Nav har rystet mange. En ung kvinne ble brutalt drept. Tankene går selvfølgelig først og fremst til hennes familie og venner, og til kollegaer i Nav.

Man skal alltid være varsom med å forhaste seg etter en enkeltepisode, men denne saken er spesiell. Med alle forbehold, så er det trolig ikke tilfeldig at den drepte arbeidet i Nav. Trusler om vold er skremmende utbredt i Nav-systemet. Det ble registrert nesten 600 trusler mot Nav-ansatte fra januar til mai.

Vi må forutsette at departementet følger opp de mange bekymringsmeldingene fra de ansatte. I dagens VG sier også stortingspartiene klart at dette må enda høyere opp på dagsorden. Men vi kan ikke reagere bare etter tragedier. Dette er et arbeid som må pågå kontinuerlig.

Del på Facebook | Del på Twitter

2 Kommentarer

Hilde

10.08.13

Det er veldig tragisk men lite overraskende. Trusler og sjikane er en del av den NAV ansattes hverdag. Ingen tror at dette er siste kollega de begraver.

Vi er på fullstendig ville veier når det gjelder menneskesyn. Vi løfter frem de som ikke vil bidra til dette samfunnet på alle mulige måter. De som går på jobb hver dag og ønsker å gjøre en samfunnsinnsats gjøres til et redskap for de som svindler , truer og i verste fall dreper. Norge er landet hvor det for stadig flere lønner seg å være drittsekk og hvor det blir farligere og farligere å betjene dem.

Alle har hørt den om hvorfor bikkjer slikker seg på ballene – svaret er genialt enkelt. Fordi de kan! Menneskene er rasjonelle, de gjør det de opplever å ha fordeler av. Stadig flere vil true og sjikanere fordi at hvis det i det hele tatt får noen konsekvenser så er det en enda større uttelling av goder og kroner inn på kontoen. Hvem vil risikere livet ved et avslag, særlig ikke når man vet at det strømmer ut penger helt uten kontroll hele døgnet til alle som ønsker det og som har lært seg hvordan man tapper systemet.

Vi er så ute å kjøre som det går an. Hvordan man skal rette på dette er snart umulig å svare på. Vi klientifiserer en hel befolkning. Vi produserer hjelpeløse mennesker over en lav sko, og vi masseimporterer mennesker helt uten ferdigheter til å klare seg på egen hånd. Dette er oppskriften på katastrofe.

Men i dagens Norge skal alt omskrives og forties. Drapet (overlagt?) omtales konsekvent som en hendelse. De NAV ansatte omtales som midler for andre. De sitter daglig å utbetaler penger til mennesker de vet snyter for alt det er verdt, men ingen bryr seg.

Vi har totalt mistet vårt moralske kompass.

NoNav

28.09.14

hvor mye folk dreper NAV egentlig i år.

Har du en mening?