Abonner via RSS eller E-post

Gratulerer, George Orwell!

Publisert den 26.06.2013 i Blogg

De fleste, undertegnede inkludert, har opplevd å glemme en bursdag, og i stedet gratulere en dag for sent. I de fleste tilfeller går det bra, i hvert fall så lenge man understreker at man selv er klar over at gratulasjonen kommer på etterskudd.

I går var fødselsdagen til den fabelaktige engelskmannen George Orwell, eller Eric Blair som var hans fødenavn. For de fleste er Orwell mest kjent for sin dystopiske roman 1984, og for sin Stalin-satire Animal Farm. Framifrå bøker begge deler, men det er som essayist at Orwell virkelig briljerer. Hans essays er elegante, vittige, overdrevne, men aldri uinteressante. Og i de brede generaliseringene ligger det som oftest en dyp innsikt, som i essayet Wells, Hitler and the World State hvor han skriver om et av sine gjennomgangstemaer: moderne rasjonalistisk liberalisme og sosialismes manglende evne til å forstå mennesket:

The people who say that Hitler is Antichrist, or alternatively, the Holy Ghost, are nearer an understanding of the truth than the intellectuals who for ten dreadful years have kept it up that he is merely a figure out of comic opera, not worth taking seriously.

Eller essayet The Lion and the Unicorn hvor vi ser generaliseringen, men også innsikten i hans beskrivelse av England (det er egentlig en debatt om engelsk sosialisme):

When you come back to England from any foreign country, you have immediately the sensation of breathing a different air. Even in the first few minutes dozens of small things conspire to give you this feeling. The beer is bitterer, the coins are heavier, the grass is greener, the advertisements are more blatant. The crowds in the big towns, with their mild knobby faces, their bad teeth and gentle manners, are different from a European crowd. Then the vastness of England swallows you up, and you lose for a while your feeling that the whole nation has a single identifiable character. Are there really such things as nations? Are we not forty-six million individuals, all different? And the diversity of it, the chaos! The clatter of clogs in the Lancashire mill towns, the to-and-fro of the lorries on the Great North Road, the queues outside the Labour Exchanges, the rattle of pin-tables in the Soho pubs, the old maids hiking to Holy Communion through the mists of the autumn morning— all these are not only fragments, but CHARACTERISTIC fragments, of the English scene. How can one make a pattern out of this muddle?

Politisk var George Orwell på venstresiden, han var anti-kommunist, men også kapitalismekritiker. Samtidig er han vanskelig å plassere i bås, og derfor har han også blitt kalt en Tory anarchist. Så gratulerer med dagen, George, på etterskudd.

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?