Abonner via RSS eller E-post

Å ofre en tjukk mann for å stopp en trikk

Publisert den 28.08.2012 i Blogg

De fleste som har tatt et eller annet fag om etikk har nok minner om eksempler som «ville du reddet ti personer i en trikk ved å dytte en tjukk mann ut i veien?» og ligende. Så ville utilitaristene svare ja og pliktetikerne nei, Bentham versus Kant. Professor Michael Sandel sitt etikkurs på Harvard starter også slik, men det blir langt mer spennende underveis. Sandel er mest kjent for sitt oppgjør med filosofen John Rawls i Liberalism and the Limits of Justice og har nylig utgitt en bok om hvordan penger endrer måten vi tenker rundt moralske spørsmål. Han er også en god pedagog og videoserien er en fin innføring i noen grunnleggende problemstillinger innen politisk filosofi.

Hva er svaret på det etiske spørsmålet innledningsvis? Spør du meg, er slike etiske spissformuleringer lite anvendelige som inngangsport til politisk filosofi, nettopp fordi etikk ikke først og fremst trengs i ekstremsituasjoner, men i hverdagen, for i det hele tatt å få et samfunn til å fungere. Hvis det virker litt enkelt kan du jo bryne deg på noen av problemstillingene Sandel reiser for sine studenter. ANBEFALES!

Del på Facebook | Del på Twitter

1 Kommentar

Jeg synes Michael Sandel er både spennende og en glitrende formidler. Med all respekt kan jeg ikke slutte meg til din vurdering av at etiske spissformuleringer ikke kan tjene som gode innganger til politiske diskusjoner. Vi har jo ikke bare Kant (or Rawls), men også Aristoteles – f.eks. – som Sandel gjør mange referanser til.

Jeg har skrevet om Sandels bok her (nettopp med det for øyet), for de som måtte være interessert

http://tomsnakk.blogspot.no/2012/04/det-gode-samfunn.html

Beste hilsen
Tom Therkildsen

Har du en mening?