Abonner via RSS eller E-post

Halvorsen til Halvorsen: Ikke privatiser skolen!

Publisert den 20.06.2012 i Blogg

Jeg gleder meg til Kristin Halvorsen skal kjefte på Kristin Halvorsen fordi hun privatiserer norsk skole.

De fleste går i den offentlige skolen. Det har mange fordeler, ingen grunn til å legge skjul på det. Samtidig bør et liberalt samfunn ha alternativer og også på skolefeltet kan det jo tenkes at nye ideer kan gi bedre tilbud for elevene, for eksempel forslaget om å starte en videregående skole for de som er ekstra opptatt av realfag.

Helt private skoler som driver helt uten offentlig støtte, er lov i dagens Norge. Bjørknes er en slik. Siden skolen ikke får offentlig støtte, blir skolepengene deretter. Jeg har allikevel ikke registrert at de offentlige skolene tømmes slik at rike foreldre kan sende barna sine til Bjørknes.

Men debatten i Norge står egentlig om friskoler, altså skoler som drives av private, men mottar offentlig støtte. Det betyr på den ene side at de må følge noen krav fra det offentlige, på den annen side at foreldrebetalingen går ned. Jo mer de får i offentlig støtte, jo lavere blir regningen for elevene og foreldrene. I dag er det i utgangspunktet bare lov med religiøse og pedagogiske alternativer. For å si det litt tabloid: Du kan ikke starte en rørleggerskole, men du kan starte en kristen rørleggerskole.

Denne artikkelen i BT gir en fin oversikt over regelverket, og den forteller også om hvor radikale SV egentlig er i denne saken. «SV vil derfor forsvare dagens privatskolelov slik at kommersielle aktører ikke skal kunne drive private skoler.», står det i SVs program. OK. Det er vel omtrent som i dag — og under Høyre — hvor det ikke er lov å ta ut profitt fra skoledrift (for barnehager er det derimot helt greit…). Men SVs landsmøte for noen år siden vedtok også dette: «Pedagogiske og religiøse alternativer skal på sikt avvikles. Barn som har behov for alternativ pedagogikk skal få dette i den offentlige skolen.» Med andre ord skal det bli forbudt med noe som helst alternativ til den offentlige skolen. Det er dypt illiberalt og viser vel egentlig SVs sanne ansikt.

 

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?