Abonner via RSS eller E-post

Brorskapet til makten

Publisert den 25.06.2012 i Blogg

Så er det endelig avklart. Det Muslimske Brorskaps kandidat, Mohamed Morsy, har vunnet presidentvalget i Egypt. I forrige uke twitret jeg om at nølingen etter valget luktet et planlagt militærkupp, men jeg tok heldigvis feil. Det later til at den egentlige makten i Egypt – hæren og establissementet – har bestemt seg for å slippe Brorskapet til.

Morsy har lovet å styre som en moderat islamist, men samtidig står utfordringene i kø for Egypt. Ikke minst er demokratiet svært skjørt og den egentlige makten ligger fortsatt helt andre steder enn i de folkevalgte organer (for øvrig er jo også nasjonalforsamlingen oppløst).

Det er en slående kontrast mellom den store entusiasmen for den arabiske våren for halvannet år siden og virkeligheten nå. Jeg syntes allerede da at euforien var i overkant. Særlig var forsøket på å trekke en historisk parallell til murens fall feilslått. Hva skal man så gjøre?

The Economist har valgt en linje som er kontroversiell, men trolig nøkternt sett den eneste riktige:

Beneath the chaos lies a complex power struggle between generals and Islamists. The West should back the latter.

Vi har snakket varmt om demokrati, nå har Egypt valgt.

 

Del på Facebook | Del på Twitter

3 Kommentarer

AJ

30.06.12

Litt offtopic her, men: Kunne du vurdert å gi ut «Høyre om! For en ny konservatisme» som lydbok?

torbjorn

04.07.12

GjErne det, men det er nok forlaget som bestemmer, ikke jeg.

Liam

05.07.12

Det er fælt å si det, men vi er bedre tjent med en garde sterke menn i denne suppa av en region som evner å holde disse latent rabiate folkene i sjakk.

Har du en mening?