Abonner via RSS eller E-post

Ligg unna 1. mai

Publisert den 03.05.2012 i Blogg

Egentlig har jeg alltid likt 1. mai. Det er noe spesielt med en hel dag viet politikk. Før, i Porsgrunn, pleide jeg å sykle ned for å se 1. mai-talene foran Folkets Hus. Jeg så på toget hvor alle fra arbeiderforeningene på Herøya til Porsgrunns lille, men fargerike anarkistmiljø var representert.

For noen år siden sluttet jeg å dra til byen for å se på toget. For mange i toget kjente meg igjen og det ble litt slitsomt. Det var også et par år hvor jeg deltok i samme type aksjoner som FpU arrangerte i Rogaland. Et år gikk Telemark Unge Høyre etter 1. mai toget med feiekoster og parolen «noen må rydde opp etter sosialistene». Det ble bråk.

I ettertid skammer jeg meg over de aksjonene. Jeg fortalte om det til LO Aktuelt for en tid tilbake:

«1. mai for «et halvt liv siden»: Arbeidere, representanter for fagbevegelsen og Arbeiderpartiet feirer dagen i Porsgrunn. Midt i toget, eller var det i veikanten?, står representanter for Unge Høyre. De deltar ikke i feiringen. De markerer sin motstand mot det tradisjonelle. Blant dem: Torbjørn Røe Isaksen.

– Jeg burde selvfølgelig ha skjønt det – visst det – allerede da: At 1. mai er en viktig dag for mange. Arbeidere som i 30 år har tatt fram dressen nettopp på denne dagen for å gå i tog. De burde sluppet å ha sånne som oss i toget. Jeg skammer meg veldig over det nå, sånn i ettertid.»

 Jeg er dypt uenig i mange av parolene fra 1. mai. Det tror jeg mange arbeidstakere er også. Jeg synes fortsatt ikke noe om at venstresiden later som om de er de enste som representerer lønnsmottakere i Norge (Høyre har høyere oppslutning blant LO-medlemmer enn både SV og Rødt til sammen akkurat nå, mange stemmer Frp og KrF har svært mange såkalte arbeidervelgere). Men 1. mai er en viktig dag for mange. Mange av representantene for Porsgrunns arbeiderforeninger har i flere tiår tatt på seg findressen for å feire dagen. De fortjente — og fortjener — bedre enn at historieløse ungdommer skal ødelegge dagen deres med provokasjoner som ikke har noen hensikt.

FpU har aksjoner 1. mai. Det er mulig Unge Høyre har det også noen steder. Det bør de slutte med. Det er 364 andre dager i året hvor de kan gå gjennom gatene.

Del på Facebook | Del på Twitter

29 Kommentarer

Fortsatt ung

03.05.12

Men du er prinsipielt fortsatt motstander av 1. mai, eller?

arbeiderklassebarn

03.05.12

Bra skrevet. Godt å se at selv om man er uenig så har man respekt.

Max Hermansen

03.05.12

«Jeg er dypt uenig i mange av parolene fra 1. mai.»
Dette bør være utgangspunktet for at en ikke freder de dresskledde eller noen som helst andre på 1. mai.
Mange av parolene er så langt over kanten at en kan få vondt inni seg.
Og hva med parolene som ikke er der; som f.eks.:
– Gjør noe med sykelønnsordningen så vi slipper å betale for latsabbene!
– Konkurranseutsett alle sykehus så våre kamerater slipper å vente på plass på sykehusene!

03.05.12

Dagen min ble nettopp så mye verre. Takket være sosialister og kommunister som sprer denne. Takk.

Svein

03.05.12

Hvis jeg har forstått deg riktig så er dette en dag man ikke skal kritisere fordi A: Det er en dag viet politikk, B: Høyrefolk får også lønn.

Jeg tar poenget ditt. Vis respekt for folkegruppers markeringer. Være det religiøse, kulturelle, kjønnede, arbeidende, etc.

Dessuten er det jo festlig å se hvordan de får holde på når de styrer showet selv.

Det bør, om enn i parentes, bemerkes at denne formaningen din, kan oppfattes som paternalistisk tuftet. «Alt dere står for og sier er tull, men for all del bare fortsett med leken» – leser jeg innlegget ditt. Man kan vise andre mennesker respekt ved å ta dem alvorlig.

At «lederen» for denne markeringen, Roar Flåten, gir uttrykk for hvor seriøs denne markeringen er ved dets substansielle innhold i form av en epidektisk tale der han dypt omfavner «guilt by association» og kalle fpu for nazister, i ledetog med ABB, og at det nærmeste man kommer noe som kan realitetsbehandles er 6 timers arbeidsdag.

Vel, jeg er usikker på om dette bør taes så alvorlig.

Espen

03.05.12

Et fint innlegg fra en som representerer det anstendige Høyre, og som jeg har mye sympati for.

Svein skriver:
«At «lederen» for denne markeringen, Roar Flåten, gir uttrykk for hvor seriøs denne markeringen er ved dets substansielle innhold i form av en epidektisk tale der han dypt omfavner «guilt by association» og kalle fpu for nazister, i ledetog med ABB…»
Jeg vil svært gjerne at du viser til sitatet fra Flåthen der han skal ha sagt dette. Hele talen ligger ute på LO’s sider. Grovt sitatfusk og tullprat er ikke anstendig.

Red Rebell

03.05.12

Hei, jeg må få si at det står stor respekt av deg, for at du tørr å si at du forstå hvorfor vi markerer første mai og at du mener at andre også må ha respekt for denne tradisjonen, selv om de er politisk uenig.

Samtidig så må jeg si at det stemmer det du sier om at mange av høyre sine stemmer er med i LO, og det er jo nettopp det som gjør en demokratisk organisasjon så sterk, at man har mange meningsytere.

Ønsker deg en fin vår og en knall sommer.

[…] Les bloggen her: […]

qop

03.05.12

Man burde vel kunnet forvente at når Thorbjørn Røe Isaksen først skulle si noe om dette, at han da tok klart og utvetydig avtand fra politisk vold.

http://www.miff.no/norge-og-israel/2012/05/01-Enrystendeopplevelseavpolitiskvold.htm

http://samfunnogverdier.blogg.no/1335876200_1_mai_men_ingen_roser.html

I stedet griper han til et argument basert på en haltende analogi til sin egen og Unge Høyres demonstrasjon av manglende folkeskikk og respektløse oppførsel mot arbeidsfolk, i ungdommen.

Men de fem FpU-erne manglet ikke folkeskikk. De gikk ikke til angrep på 1. mai og arbeiderbevegelsen. De gikk stille og rolig etter 1. maitoget med følgende parolene:

«Kjønnskvotering er kvinnediskriminering» og «Hjelp U-land ut av fattigdom, full frihandel nå!», og en hadde tatt med seg det israelske flagget.

Anti-islamist

03.05.12

Men om f.eks FpU skulle finne en dag hvor de ønsker å markere sine saker, og gjøre det til en årlig tradisjon på en fast dag.

Hva ville du da sagt om Rødt, SV og andre kom for å markere motstand?

Hvis 1. mai er slik at de dagen er viktig for ikke tåler å bli motsagt, da er det virkelig på høy tid å avskaffe dagen.

Men Røe Isaksen er nok en gang PK, en ynkelig figur

Serine

03.05.12

Jeg er helt enig i at tanken bak 1. mai er fin, at det norske folk får gå i tog for å fremme viktige saker og for å minne folk på at man må kjempe for sine rettigheter. Men jeg blir ikke med på en høytidsdag der jeg blir sett stygt på bare jeg går ut døren. Der kun en side av norsk politikk er velkommen og der du bare får lov til å fremme saken din hvis den er god nok for LO. Hvis det virkelig var sånn at denne dagen var til for arbeiderne så burde alle fått si hva de mener og kjempet for sine saker, uavhengig om de stemmer på Høyre eller SV. 1. mai er ikke lenger noe annet enn en valgkampdag. Da mener jeg at man enten må fjerne den, eller gjøre den tilgjengelig for alle.

AUFer

03.05.12

Fint at du viser respekt, det er viktig 🙂 bra skrevet.

Anti-islamist

03.05.12

Til AUFer

Hvis Frp/FpU skulle ta en dag, la oss si f.eks 8. mai
Og bruke denne til en årlig markering

Kan du garantere at og dine ville holde dere borte fra å demonstrere og lage kvalme?

arild

03.05.12

Det handler om respekt. Bra skrevet 🙂 Vennlig hilsen sosialdemokrat

Ein annan

03.05.12

Til Anti-Islamist

Finn gjerne ein egen dag, men ikkje lag noe stort ut av det at det skal være en motdemonstrasjon til 1. mai. Lag ein festdag for feiring av høyresida. Eg kan ikkje snakke for alle, men eg vil gjerne møte opp å høyre på, då eg trur det kan vere interessant. 8. mai er ein ganske dårleg ide, då denne allereie har eit anna formål, som står i kalenderen.

Har vidare ikkje satt meg nøyaktig inn i korleis 1.mai tog blir organisert over heile landet. Dog, slik eg forstår det, er det LO/fagorganisasjonene som er sjef, og det er visstnok fritt fram å møte opp. Om ein vil foreslå ein parole og denne går igjennom, kan ein gå under den. Om det er slik dykk seier, at det er mykje høyre-folk i LO, skulle det vel vere mogleg å ta kontakt med LO og møte opp på parolemøte?
Til sist: veldig bra innlegg i ein eller noe polarisert debatt.

Anti-Islamist

03.05.12

Er det noe som helst som tyder på at Frp/FpU ville fått være i fred på en sånn dag?

Svar ærlig. Er du helt sikker på at ingen fra venstresiden ville prøvd seg på lignende stunt som det noen FpU-ere gjorde nå 1.mai?

Anti-Islamist

03.05.12

Og jeg forventer videre at det blir en offentlig fridag. Du er selvsagt enig?

Anti-Islamist

03.05.12

Røe Isaksen er Ap-light, det ser man igjen og igjen. En feig Pk-er

Klar

04.05.12

Intessant at de negative, innvandrerfientlige (om du ikke er hvit da, og snakker norsk, og ikke er fra østblokken) som bare spyr edder og galle finner frem hit også:-)

Virker som noen tror 1.mai er AP (og SV, Rødt) og LO sin dag. Det er feil! Det er arbeidernes dag! Det kan også se ut som om noen her tror dette er en norsk oppfinnelse, opprettet for norske arbeidstakere… Historieløst.

Hvem som helst kan markere dagen, men det bør jo være et fokus på arbeidere i Norge (evt andre land), og det er jo ikke bare AP,SV og LO som representerer dem! Marker så mye dere vil, men vis også respekt for andre sine meninger. Man trenger jo ikke være enig for å respektere andre sine behov for å lufte sine meninger. Hvorfor skal andre respektere deg da?

Anti-islamist

04.05.12

Skal ikke respekt gå begge veier?
Svar meg helt ærlig.
La oss si at Frp/FpU plukker ut f.eks 4.august som «sin» dag

Er det garantert sikkert at ingen fra venstresiden vil dukke opp for å demonstere, protestere etc?

Hvis du ikke garantere et ja her, hvorfor skal da venstrepampene ha 1.mai helt i fred?

Anti-terrorist

04.05.12

Hvor gammel er du, Anti-Islamist?

Første mai feires i hele verden, og er ikke en Arbeiderparti-dag. Det er en kampdag for arbeideres rettigheter, ikke arbeiderpartiets.

Anti-Islamist

04.05.12

Men du ville ikke holdt deg borte om Frp/FpU laget en egen kampdag, di jævla fitte

04.05.12

Javel, hr. stortingsrepresentant Røe Isaksen?

Selv har jeg hatt flagg ute på halv stang på den dagen — noen ganger attpåtil med sørgeflor.

Jeg angrer ikke.

Hva er grunnlaget? Mye, men Kommunismens svartebok holder.

Ein annan

06.05.12

At det ikkje kjem til å vere motdemonstrasjonar på ein eventuell 4. August er selvfølgeleg ikkje noko eg eller nokon andre i verda kan garantere. Like lite som du eller nokon andre i verda kan garantere at om ein fekk 4 slike dagar ville det vere slutt på motdemonstrasjonar på 1. Mai. Også tanken om at det skal bli ein offentleg fridag er må arresterast. Det tok rundt 50 år frå 1. Mai blei satt som arbeidaranes dag til den blei offentleg fridag. Å tru at ei utvikling på 100 år kan gjerast på 3 månader, minus 3 dagar, er lite anna enn innsiktslaust

Tradisjonelt så er det arbeidstakerforeningene som har kjempet igjennom rettigheiter for arbeidarar. LO, YS, Unio og Akademikerne rundt 1,5 million medlemmar til saman. Det må vel kunne seiast å representere bredda innan norske arbeidstakare?

Anti-Islamist

07.05.12

Så da er det altså slik at venstresiden eier denne dagen, galt av alle å ha noen former for egne arrangement etc, mens det må fullt ut aksepteres at venstresiden ville demonstrere mot en 4. august Frp-dag

Fuck off

Gråbein

09.05.12

Anti-Islamist, for et utrolig provoserende navn du har?

Marker hva det skal være når det skal være, men husk en liten ting:
Når høyrefløyens ungdom demonstrerer mot arbeidernes dag,
setter ikke de seg i et godt lys. Dere må begynne å velge kampene deres litt mer med omhu. At dere demonstrere på denne dagen gir meg følelsen av at dere ikke er særlig interessert i arbeidernes rettigheter. Dere spør ikke pent, dere sier ikke at dere også har forslag til hvordan gjøre arbeidslivet bedre. Dere håner oss.

Hvem vil ha barnslig, useriøs ungdom som tidligere har stått på sidelinjen og pekt og ledd av parolene våre med i 1.mai toget? Ikke jeg, i alle fall.
Dere gjør narr av oss i AUF og AP, og det tåler vi.
Men dere ler av voksne mennesker som har kjempet for at andre skal ha gode arbeidsvilkår. Det tåler vi ikke.

Anti-islamist

09.05.12

Hvorfor faen skal vi spørre pent da? Dere har aldri vist respekt overfor folk som er uenige med dere, men forlanger og forventer likevel at vi skal ha dyp respekt for dere?

Glem det

Anti-Islamist

09.05.12

Og siden mitt nick «Anti-islamisr» provoserer deg. Du er altså en pro-islamist, en AlQuida sympatisør

JD

29.04.15

1. mai er kampdag for å påføre oss alle sosialisme. I et demokrati må det aksepteres. Vi som oppfatter sosialisme som tyranni, må kjempe for å beskytte oss mot sosialismen. I et demokrati må det aksepteres. Alle dager i året. Spesielt på 1. mai.

Den store forbrytelsen er at sosialistene har fått påtvinge oss å flagge og bruke en av våre fridager akkurat denne sosialist-dagen. Det burde være det første en ikke-sosialistisk regjering fjernet. Den regjering Røe Isaksen er medlem i, kaller seg «ikke-sosialistisk».

Høyre’s ledere har ingen interesse for politikk. De har ingen kunnskap om politikk. De har ingen politisk vilje. Kunne de i det minste hatt bittelitt logikk?

Har du en mening?