Abonner via RSS eller E-post

Om halv og hel kommunisme

Publisert den 07.12.2011 i Blogg

TV-kjendis og englender-in-spirit (Rule Britannia!) Trude Mostue går i dag ut mot janteloven. Hun har noen gode poeng. Mange i Norge føler at Janteloven fortsatt er sterk, og den norske misunnelsen er vel heller ikke helt borte.

Men så sier Mostue følgende:

«Norge er et «Big Brother-land». Alle holder øye med alle. Vi er et morsomt folkeslag med lusekofter og topplue som baser i oljepenger med flotte velferdsordninger. Men vi bor i et nokså halvkommunistisk land. [min utheving] Vi er vant med å bli fortalt hva vi skal gjøre og vi er blitt fratatt rettighetene til å tenke selv.» 

Jeg forstår at hun snakker i affekt, blir engasjert og forsøker å formulere sin frustrasjon over hjemlandet sitt, men halvkommunistisk? Virkelig? Jeg tviler på at hun mener det i idéhistorisk forstand, som en nøktern beskrivelse av den norske arbeiderbevegelsen og norsk blandingsøkonomi (hvis blandingsforhold for øvrig er gått kraftig i retning av markedet de siste tredve årene). Hun mener det som en slags beskrivelse av byråkratiet, reguleringenene og sosialdemokratiet — mammastaten, om du vil. Det er ikke i seg selv en stor sak, allikevel føler jeg behov for å skrive noen ord av to grunner.

Den første er nokså åpenbar: Norge som et fritt og demokratisk samfunn tuftet på markedsøkonomi, dog med en stor stat, ligner svært lite på kommunismen. Det er en sterk overdrivelse for å si det forsiktig. Dessuten holder det å si at man synes sosialdemokratiet er dumt.

Den andre er hakket mer alvorlig, men jeg understreker at jeg overhodet ikke tror Mostue mener det på denne måten. Når vi kaller Norge kommunistisk eller halvkommunistisk er det urimelig mot Norge, men litt verre: Det er grovt urimelig mot ofrene for kommunismen. Som blant andre Civita har dokumentert, er det velkjent i Norge at nazismen var grusom, men langt flere har et positivt eller mindre negativt syn på kommunismen. Stalin, Lenin, Mao og Pol Pots ideologi slipper liksom unna fordi den hadde en «idealistisk» kjerne.Men kommunismen er ikke sosialdemokrati ganger to, ikke en gang sosialdemokrati ganger tyve! Kommunismen, og særlig stalinismen og maoismen, var totalitære ideologier som myrder titalls millioner mennesker. Det går en soleklar grense mellom demokratiske og ikke-demokratiske retninger.

På samme måte som ingen anstendige mennesker ville kalt norsk innvandringspolitikk halv-nazistisk (og jeg understreker, ingen anstendige), bør vi heller ikke bruke kommunisme som et slags skjellsord i offentligheten når vi egentlig vil diskutere små og store politiske uenigheter i dagens Norge.

For de som vil sette seg inn i kommunismens herjinger anbefales foruten Civitas pamflett, boken The Black Book of Communism:

«As the death toll mounts—as many as 25 million in the former Soviet Union, 65 million in China, 1.7 million in Cambodia, and on and on—the authors systematically show how and why, wherever the millenarian ideology of Communism was established, it quickly led to crime, terror, and repression. An extraordinary accounting, this book amply documents the unparalleled position and significance of Communism in the hierarchy of violence that is the history of the twentieth century.»

Del på Facebook | Del på Twitter

10 Kommentarer

Nå ble jeg jommen inspirert til å skrive en bloggsak om Tom Rob Smith, denne briljante unge engelskmannen som har beskrevet gulager og commie-Sovjet i Leo Demidov-trilogien «Child 44», «The Secret Speech» og «Agent 6».

Noen av de beste thrillerne som er kommet på 2000-tallet.

07.12.11

Veldig gledelig presisering og bidrag til en fornuftig borgerlig offentlighet. Spesielt gledelig når denne påpekningen kommer fra borgerlig hold. Tolker det som et betimelig oppgjør med den form for slugger-polemikk som ble brukt av Høyre og Ap (H.Lie o.a.)mot alt som stod til venstre for ens egen posisjon. Når du tar et oppgjør med denne uvanen er det et meget gledelig bidrag til å gjøre det offentlige ordskifte mer opplysende og mer liberalt i betydningen med plass til ulike meninger. Deler forøvrig din oppfatning av kommunismen.Den begynner så smått å bli common sense, men slik har det, som du påpeker, ikke alltid vært. http://ivarbakke.blogspot.com/2011/04/likheter-og-ulikheter-mellom-stalins.html

Fredrik

08.12.11

Dette likte jeg veldig godt å lese.

White rabbit

08.12.11

Ikke totalitært?

Skolepolitikk for nordmenn:

«Leder for Bydelsutvalget i bydel Bjerke, Steinar Arnesen (Ap) er overrasket over at utdanningsetaten ikke har gjort noe med saken.

– Er det noe jeg ikke støtter, så er det segregering. Jeg skjønner ikke hva som er motivet for en slik handling, og undrer meg over hvorfor utdanningsetaten ikke har gjort noe, sier han til utrop.no.»
http://www.utrop.no/Nyheter/Innenriks/21640

Skolepolitikk for samer:

«Det vil derfor være av største betydning for det samiske språkets fremtid å legge til rette for at institusjoner som samisk barnehager, samiske skoleklasser og urbane samiske møteplasser i byer bygges opp.»

http://arbeiderpartiet.no/Om-AP/Samepolitisk/Nyheter/Paa-tide-med-bysamisk-fokus

De sier de er mot rasisme. Egentlig er de bare mot hvite. Folkemordkonvensjonen gir alle folkegrupper rett til å eksistere. Som gruppe.

Hvite også:)

Einar

09.12.11

Du viser innsiktsfulle og oppsummerende egenskaper. Dette var bra!

09.12.11

Sjekk ut svamp.org og CTRL+F etter «selvmord» eller «narko». Og dette gir jeg bare som eksempel; jeg kan personlig fortelle selvopplevde historier om hvordan det egentlig fungerer i det «frie» Norge.
Det stemmer selvsagt at Norge ikke er tyvendedelen engang av hva det gamle Sovjet var, men det er også ganske urimelig – og direkte farlig for oss det gjelder – å benekte eller hysje ned at kommunisme og sosialdemokratiet har felles idealer om likhet og felleskap som fort kan gå utover individers rett til å være… vel, individer.
Men ja, å drive med å sette likhetstegn mellom kommunisme og sosialdemokrati og nazisme og fascisme er unødvendig, fordi det burde holde å si at man synes sosialdemokratiet er dumt. Så var det det med å få folk til å forstå hva som er så dumt med sosialdemokratiet som kan bli vanskelig…

[…] så sterk at vi kan snakke om udemokratisk totalitære forhold i Norge.» Jeg har tidligere skrevet om hvordan det å bruke ord som kommunisme, totalitært eller udemokratisk i utrengsmål, indirekte kan […]

[…] er nå så sterk at vi kan snakke om udemokratisk totalitære forhold i Norge.» Jeg har tidligere skrevet om hvordan det å bruke ord som kommunisme, totalitært eller udemokratisk i utrengsmål, indirekte kan […]

Fredrik

21.05.12

Isaksen, jeg hører hjemme på venstresida, men har lenge nevnt ditt navn når jeg blir oppfordret til å nevne dyktige, borgerlige politikere. Du er intet unntak nå.

Det kunne være fristende for deg som opposisjonspolitiker, å sette likhetstegn mellom kommunistiske regimer og regjeringen. Fristende å kaste seg på bølgen av kritikk, og score billige politiske poeng ved å fyre opp under de mange som skriver «Norge, den siste kommunist-stat» i ulike kommentarfelt.

Istedet bidrar du voldsomt ved å rette fokus på det som faktisk er viktig, realpolitikk. Vi er nok uenige om en ting eller tre, jeg og du. Men jeg mener du er et ekstremt godt forbilde for politikere generelt, i forhold til hvordan man bør oppføre seg som politiker. Å evne å trå til forsvar for ens argeste motstander når en opplever at kritikken som rettes mot dem mangler legitimitet eller fremstår som usaklig, er en stor styrke.

Du gir håp for fremtidens politiske debatt, og selv om jeg kommer til å kjempe med det jeg har for å holde ditt parti unna regjeringskontorene, så mener jeg mange har mye å lære av deg, uavhengig av partitilhørighet. Den politiske debatten har mer en godt av en tanke mer respekt for politiske motstandere. Du har iallefall opparbeidet deg min.

24.12.12

Når man hører den politiske uavhengigee Aarebrot utdyper hierarkiet sitt blir både Stalin og Hitler smågutter – Her snakker man om viderekomne.
Ikke positivt ment. Desverre – Vi er fullstendig på feilspor i dette landet. Og heldigvis er det flere og flere motstandewre av Årebrot for hver dag som går.
Årebrot er en tosk og innrømmelser vil komme.

Ved å nenve den norske modellen skal AP under 15 –

De norske kommunistene er på vei der de hører hjemme –
De kan kalle seg arbeiderparti eller hva f. som helst – Tiden er nå over for denne galskap.
Selv tullinger som Årebrot må glemme sitt kjære hierarki som han underviser i. Han underviser i ren galskap.
Noe han snart vil oppdage.

Har du en mening?