Abonner via RSS eller E-post

Politikernes pengebruk

Publisert den 19.10.2011 i Blogg

I går twitret jeg om den ny iPaden alle stortingsrepresentanter har fått: «Har fått iPad av Stortinget. Takk, hardtarbeidende skattebetalere!»

Noen ønsket meg lykke til, andre lurte på hva dingsen skulle brukes til, andre ble provosert. Alt er greit. Hensikten min var dels å provosere for å få frem en ting som ofte glemmes i norsk debatt: Politikerne har ikke egne penger. Alle penger politikerne bruker kommer fra skattebetalerne, fra gründeren, sykepleieren, læreren eller juristen. Stortingets nye iPader er neppe en stor investering i den store sammenhengen, men like fullt er pengene hentet fra skattebetalernes lommer. Jeg tror iPaden kan forsvares, kanskje til og med spare Stortinget en del penger i papirutgifter. Men hver eneste krone det offentlige bruker må begrunnes og forsvares, ikke bare politikernes godtgjørelser, men subsidier, støtteordninger og ytelser til andre grupper og enkeltpersoner i samfunnet.

Politikere har en tendens til å strø om seg med penger til gode og mindre gode formål, som om pengene bare falt ned fra himmelen eller på magisk vis dukket opp. Men skattepenger må først skapes og inndras. Alt for sjelden hører vi om hvem pengene er tatt fra, og hvem som får mindre i familiebudsjettet eller mindre penger å skape arbeidsplasser på. De positive sidene ved å bruke offentlige midler er lett å se, det er vanskeligere å hvem som får mindre. For eksempel betyr en krone i næringsstøtte samtidig at en bedrift må betale inn en krone i skatt. En krone i støtte til kultur, betyr at en barnefamilie får en krone mindre i sitt familiebudsjett. Og så videre og videre.

Min iPad, som min godtgjørelse som stortingsrepresentant, er faktisk finansiert av skattebetalerne, av de som skaper noe og bidrar til samfunnet. Det er deres penger jeg bruker. Det påkaller en viss ydmykhet.

Del på Facebook | Del på Twitter

1 Kommentar

Henrik Steen

19.10.11

Hyggelig med din ydmykhet overfor ny iPad, men hvorfor vil ikke Torbjørn lette skattebyrden fra lav- og mellominntekstgrupper til de virkelige rike? Hvorfor skal de virkelig rike ha så lavt skattenivå sammenlignet med andre i Norge?

Har du en mening?