Abonner via RSS eller E-post

Rike onkel Jan

Publisert den 08.09.2011 i Blogg

Fagforbundet gir indirekte 16 millioner i valgkampstøtte til de rødgrønne partiene, melder flere medier.

Jan Davidsen er kjent som venstreopposisjon internt i Arbeiderpartiet, men når valgkampen kommer blar han opp penger på vegne av medlemmene. Det er selvfølelig helt legitimt at en fagforening ønsker å slåss for det de mener er medlemmenes beste. Ingen kritiserer det. Men det må jo være et diskusjonstema internt i Fagforbundet hvor god denne strategien er. 43 prosent av Norges befolkning bor i en Høyre-styrt kommuner. De lever ikke i paradis, men heller ikke i det privatiseringshælvetet som beskrives av Fagforbundet. Høyre-kommunene er velferdskommuner og (er jeg nokså sikker på) de aller fleste gjør sitt ytterste for å være gode arbeidsgivere.

Fagforbundet og Høyre er uenige om en del ting. Vi er nok mer uenige med Fagforbundets gjennompolitiserte ledelse enn med deres medlemmer, men det er en annen sak. Det merkelige er at Fagforbundet hvert andre år går til krig mot de borgerlige partiene, mens de tilsynelatende totalt mangler en strategi for å snakke med de borgerlige partiene mellom valgene. Som medlem i Arbeids- og sosialkomiteen har jeg snakket med mange, mange fagforeninger, men aldri fått en eneste forespørsmål om møte med noen fra LO-systemet. Det er pussig synes jeg. Selv for en partipolitisk ideologi som Jan Davidsen bør det være et tankekors at LO og særlig hans eget Fagforbund, legger alle eggene i en kurv. I stedet for å snakke med Høyre om skole, sosial dumping, anstendige vilkår ved konkurranseutsetting, arbeidsgiverpolitikk etc., satser Fagforbundet på at de rødgrønne blir gjenvalgt til evig tid i regjering, og skal få 51 prosent ved kommunevalgene i alle landets kommuner.

Kontrasten mellom Jan Davidsens verden sett fra Youngstorget og virkeligheten jeg møter ute i Telemark og andre fylker, er enorm. Lokalt har mange Høyre-politikere et svært godt forhold til fagforeningene. Lokalt finnes det også mange fagorganiserte og tillitsvalgte på Høyres lister. De er med i en fagorganisasjon, men forstår ikke hvorfor de dermed skal støtte Arbeiderpartiet og SV. Og mange tillitsvalgte i Fagforbundet er fornøyd med en aktiv og pågående fagforening, men de er mindre fornøyd med de tette koblingene til ett politisk parti.

Del på Facebook | Del på Twitter

1 Kommentar

01.12.11

Har ei venninne som har støttet Høyre siden barnehagen. Nå registrerte jeg at hun hadde «blitt mindre politisk bastant med årende» for hun hadde meldt seg inn i en fagforening (Tekna vel og merke). Hvorpå jeg måtte spørre om det er slik at borgelige partier er imot fagforeninger (dette virkert undelig på meg som sitter med inntrykket av at fagforeningene har fått utrettet mye bra de siste hundre åra.) Da fikk jeg kontant svar fra min venninnes søster om at «Velkommen etter!». Så spørsmålet etter å ha lest innlegget ditt her er rett og slett: Hvor store motstandere er Høyre av fagforeninger?

Har du en mening?