Abonner via RSS eller E-post

Stiklestad og sivilisasjonenes sammenstøt

Publisert den 02.08.2011 i Blogg

Jeg er blitt tvangsinnmeldt i gruppen Nei til Multikulturelt senter på Stiklestad. Det liker jeg ikke. Først og fremst fordi jeg ikke setter pris på å bli meldt inn i en gruppe jeg ikke selv har valgt, og selv om det er relativt enkelt å melde seg ut igjen. Denne funksjonen burde fjernes fra FB. Punktum.

Jeg ble heller ikke videre lysten på å være med da jeg så språkbruken enkelte brukte på siden. Ideen om et Multikulturelt senter ble lansert av Gunnar Stålsett og fikk positive tilbakemeldinger fra noen i Stiklestads styre. Men så vidt meg bekjet foreligger det ingen konkrete planer. Men på siden blir det hele blåst opp til uante proporsjoner. For noen blir Stiklestad nærmest en arena for sivilisasjonenes krig, et sted vi må hindre «muhammedanerne» i å kolonisere. Det er etter min mening konspiratorisk og overdrevet over alle støvleskaft. Norsk kultur vil neppe gå til grunne selv om Stiklestad får et multikulturelt senter for dialog. I så fall er det en usedvanlig svak og haltende kulturarv vi har med å gjøre…

Når det er sagt er paradokset at jeg faktisk har betydelig sympati med selve standpunktet. Jeg er faktisk enig i at Stiklestad først og fremst bør være et minnemerke over kristendommens innføring i Norge. Jeg er også skeptisk til dem som ønsker å utvanne nasjonale minnesmerker ved å forsøke å gi dem en mer universell karakter. Det er ingenting å skamme seg over at et land har noen nasjonale minnesmerker. Tvert i mot. Det er med på å minne oss om historien og hvem vi her.

Samtidig illustrerer saken hvordan de mest konspiratoriske og ekstremistiske lett kupper saker og debatter, og vrir dem til å handle om en fiktiv sivilisasjonskamp. Det bidrar til at legitime og demokratiske debatter blir skjøvet til side til fordel for ensidige og tildels hatske ytringer.

Men det er faktisk greit å mene at Stiklestad ikke egner seg som åsted for et flerkulturelt senter. Ja, man kan til og med mene at kristendommen bør ha en særstilling i Norge. Som jeg har skrevet før: Det er lov å svøpe seg i det norske flagget, men det er noe annet enn å binde det for øynene.

Del på Facebook | Del på Twitter

3 Kommentarer

Roy Vega

04.08.11

Nå bør det vel legges til at alle Facebook-grupper er slik ordnet rent teknisk at FB-venner kan inviteres med inn i grupper. I dette tilfellet var det hele ordnet av personer som vil Stiklestad-aksjonen til livs. Som det fremgår av Facebook-siden («Nei til multikulturelt senter på Stiklestad») til Stiklestad-aksjonen, var det ingen i aksjonen som dro Røe Isaksen og andre kjendiser inn i gruppen. Det burde selvsagt gå frem i den syrlige kritikken av folkeaksjonen.

Ellers synes jeg det er synd at Torbjørn Røe Isaksen både er for og i mot et multikulturelt senter på Stiklestad. Jeg bor ikke så langt fra stedet, hvor det for tiden går slag i slag. Det er fortsatt veldig, veldig langt mellom dem som mener det er bra å plassere et internasjonalt senter for multikultur på selveste Stiklestad. Selv om media åpenbart fronter denne siden av saken, nær sagt, på tradisjonelt vis som om vi var i et alt annet enn et demokratiske land hvor meninger brytes i åpen debatt.

Tor Torhaug

04.08.11

Et av de mest aktive medlemmene i i Face-bookgruppen «Multikulturelt senter på Stiklestad heter XXX. Jeg føler meg uvel ved å referer det han skriver, men jeg oppfordrer interesserte til å gå inn på gruppa og lese hva som står – virkelighetsoppfattelsen hans samsvarer i ganske stor grad med Anders Behring Breiviks).Han er som sagt meget aktiv i gruppen, så det virker underlig at Eivind Lundager ikke har fått med seg hva han skriver. I denne sammenhengen vil jeg bare påpeke at XXX søndag 31. juli klokken 20.49 oppfordret alle medlemmer av gruppa til å legge til 50 av sine Facebook-venner «slik at gruppa vokser seg stor». Senere samme kveld (kl. 23.56) la han til Per Inge Torkildsen i gruppa. Så fortellingen om at det er «utenforstående» som har sabotert gruppa holder ikke helt vann.

TRI: JEG HAR FJERNET NAVNET PÅ PERSONEN FRA INNLEGGET DITT.

Tor Torhaug

06.08.11

Jeg forstår ikke helt hvorfor; han undertegner seg med fullt navn mange andre steder, selv om innlegget der han gir uttrykk for at han du bør tiltales for landsvvik fordi du ikke vil være med i facebook-gruppa omsider ser ut til å være strøket.

Har du en mening?