Abonner via RSS eller E-post

Jeg RASER!

Publisert den 16.08.2011 i Blogg

«SV vil lovfeste rett til lærlingeplass. Et elendig forslag, RASER Høyre.»

Skal det være politisk kamp, så skal det være politisk kamp. Eksempelet over er kanskje overdrevet — la oss kalle det et mediedramaturgisk grep for å illustrere poenget — men jeg har lenge irritert meg over medienes opphausing av konflikter gjennom en diskret snikinnføring av bestemte ord.

Jan Arild Snoen har et illustrerende eksempel hos Minerva (i en grundig artikkel som jeg allikevel er uenig i):

Da NRK introduserte intervjuet med justisminister Storberget på Kveldsnytt i går kveld, sa programlederen Cecilie Roang Bostad at Storberget ”tok sterk avstand” fra Hagen. Jeg kan ikke se at Storberget brukte slike utsagn. Å hevde at noen ”tar avstand fra” folk når de bare er uenige, er vanlig ”dramaturgi”, som det heter i media – eller ”løgn”, som det heter i dagligtale. Alle har vært opptatt av at vi må få en mykere tone i norsk politisk debatt. Men blir den for myk, legger NRK på litt selv.

 Det er som om mediene ikke nøyer seg med at noen er uenige. Politikere må «ta et oppgjør med», «rase mot» eller «ta avstand fra». Det gir selvfølgelig mer krutt i debatten, men bidrar samtidig til at inntrykket av konflikt blir kunstig høyt.

Et annet eksempel er i dagens VG hvor Siv Jensen har latt seg lokke utpå glattisen om Arbeiderpartiet og den svært forståelige sympatibølgen partiet har fått etter de grusomme tragediene:

Siv Jensen tar nå et oppgjør med sympatibølgen Ap opplever på meningsmålingene.

– Jeg skjønner at veldig mange mennesker umiddelbart etterpå reagerer i affekt og er veldig følelsesladet i forhold til dette. Men jeg tror ingen ting på at det norske folk plutselig har blitt sosialister. Det handler egentlig bare om å få tilbake debatten som vi hadde før, sier Jensen.

– Du sier at den sympatibølgen som har vist seg på meningsmålingene nå kommer til å forsvinne?

– Jeg har ingen forutsetninger for å konkludere på det.

 Én ting er at uttalelsen om at hele Norge ikke er blitt sosialistisk, er gjentatt flere ganger tidligere, senest i Dagbladet for to dager siden. Men legg merke til språkbruken: Siv Jensen «tar nå et oppgjør med». Det gir et inntrykk av at Jensen bevisst har planlagt dette utspillet akkurat nå, og hun tror — og håper — ikke bare at sympatibølgen vil legge seg. Hun «tar et oppgjør» med den. Det impliseres dermed at Jensen er kritisk til både velgerne og sympatien de viser.

Dette er den samme logikken som gjør at uttalelser til en journalist som ringer blir «et utspill». De kaller det mediedramaturgi. Mulig det. Villedende og unødig polariserende er det like fullt.

Del på Facebook | Del på Twitter

17 Kommentarer

16.08.11

Monster-Isaksen ydmyker media.

[…] Dette innlegget er opprinnelig publisert på konservativ.no […]

Incognito

16.08.11

Takk, Torjørn Røe Isaksen.

Det må rettes mer oppmerksomhet mot media i Norge og deres uetiske praksis. Av riksdekkende medier er vel VG, Dagbladet, TV2 og NRK, viktigst, men også Aftenposten opptrer uredelig. Likevel, mest uakseptablet er det at NRK, som en linsensbasert, statlig allmenkringkaster slipper unna med partiske innslag og tabloidisering.

Vi har et sterkt behov for et felles mediakritisk nettforum for alle media i Norge (og der også anonyme innlegg tillates).

Fia

18.08.11

Hvor er «liker» knappen her? 🙂

18.08.11

Og vi er drita lei av politikere og andre offentlige personer som til stadighet må «legge seg flate» når de har «forsnakket seg».

jess

18.08.11

Hehe, det der er noe jeg har ergret meg over i lange tider. Både pannekakestablene vi etterhvert har fått med paddeflate politikere, og alle disse «rasende» politikere. Ola Nordmann er ikke akkurat kjent for å ha sydlandsk temperament, så det blir så forbaska dumt. Den eneste jeg har sett _litt_ rasende i ansiktet, var en lokalpolitiker i diskusjon med en annen, mens andre lokalpolitikere stod rundt og flirte fra øre til øre. Der hadde avisen fått et blinkskudd.

Dessuten er det monsterregn, monstervarme, monsterbølger, monstervulkan, monster ditt og monster datt.

Monsterskatter og monsteravgifter? Hmmmmm….

Gøril

18.08.11

Fullstendig enig! I år er alle politiske partier enige om å dempe språkbruken, og alle medieredaktører istemmer sin enighet. Kun få dager etter leser man om noen som «raser», «tar oppgjør med», etc, slik Torbjørn Røe Isaksen skriver. Hvem er det som ikke greier å dempe språkbruken?
Bortsett fra i et par tilfeller har partiene startet valgkampen slik de har sagt de vil gjøre, men for media er det tydligvis ikke nok dramatikk. Valgkamp skal visst være som sportsjournalistikk hos en del – hver dag er en verdenscupøvelse…
Ønsker at journalister kan finne tilbake til enkle ord som «svare», «imøtegå», «imøtekomme», «si», «si seg (u)enig i», «argumentere» – men det er kanskje for mye forlangt fra den kanten – selv i år….

Tommy

18.08.11

Røe Isaksen slakter norsk media.

Kjetil

18.08.11

Flott at du tar opp dette! Jeg synes Siv Jensen saken var stygg, – hva slags etikk har journalist/redaksjon som vrir dette til at Jensen er kritisk til sympatien folk viser når det ikke finnes grunnlag for en slik påstand?! Dette var tross alt ikke et trivielt tema.

Mediene er tjent med å skape konflikter og usikkerhet siden dette gjør at folk søker informasjon og nyheter. Men når alt blir «monster-…», «oppgjør» og «raser» mister de troverdighet – i hvertfall hos meg. Jeg har sluttet å kjøpe norske aviser, men abonnerer på The Economist i stedet. Da slipper jeg monstersakene og blir informert i stedet.

Ulf Larsen

18.08.11

Dette er såvidt jeg kan se ikke noe særlig problem i avisene (Aftenposten, Morgenbladet, Stavanger Aftenbblad osv), men er mer et fenomen i «Dagbladene» (som i motsetning til ukebladene kommer hver dag) VG og Dagbladet.

Det er jo mange år siden den tredje verdenskrig ble en typografisk umulighet i de to publikasjonene, men mange ønsker å lese slikt, så da får en hva en vil ha.

Det er forøvrig interessant hvor mye spalteplass og granskning denne forbrytelsen får (dvs Breiviks myrderier) i motsetning til f.eks en enda større tragedie mht tap av menneskeliv, Scandinavian Star. Mye tyder jo på at brannen som tok 159 liv var påsatt som ledd i forsikringssvindel, men det ble ikke fulgt skikkelig opp:

http://no.wikipedia.org/wiki/MS_%C2%ABScandinavian_Star%C2%BB

Med vennlig hilsen

Ulf Larsen

Sus Scrofa

18.08.11

Akkurat i våre dager kan man jo se hvordan denne dramaturgien forsøker — men heldigvis feiler — i å utslette nyanser. Man har hatt en felles valgkampstart, der politikere av ymse farger og definitivt av ymse sinnelag har satt seg ned og planlagt nøye hvordan de skal sparke igang valgkampen. Siv Jensens utsagn, som du siterer, virker mer som en betraktning enn som et forsøk på å spikre fast en dagsorden. Til sammenligning virker Carl-Ivar Hagens innblanding i etterforskningen, mer som et kalkulert forsøk på å feie hele terroraksjonen under teppet. Men skal man se den forskjellen, må man rett og slett se bort fra sinnelagsfyllstoffet som journalisten selv har lagt til.

En “journalist” skal helst være mer enn bare en “reporter”, men jeg får stadig følelsen av at det ville være bedre om man bare nøyet seg med å rapportere. Hvis journalistikk ikke lenger er rapportering + opplysning, men blir rapportering + dikt, har man da bruk for *avisene*, eller kan man nedlegge VG til fordel for en transkribsjonstjeneste som kan tagge lydintervjuer med søkbar tekst?

19.08.11

Takk for et betimelig innlegg.

Det er ikke tvil om at journalister arbeider hardt for å få best mulig vinkling og skape størst mulig interesse for sakene sine.

Kanskje problemet ikke bare ligger hos mediene, men også vi mediebrukere, som begjærlig kaster oss over sensasjoner, kriser og konflikter.

Hvordan løse dette? Jeg tror det viktigste er å øke fokuset på medieetikk og bevisstgjøre journalistene den makten de har i språket og posisjonen sin. For noen ganger virker det som om de ikke er klar over sin maktposisjon, og dermed er mer tilbøyelig til å misbruke denne makten.

john doe

22.08.11

Kjempe bra innlegg Torbjørn!

Skulle ønske pressen kunne forandret seg… men journalister er vel som alle andre… har vanskelig for å forandre seg.

[…] har vært inne på denne typen oppslag tidligere, men poenget i denne sammenhengen er at de som visstnok åpner for å “vrake Siv” er Frps […]

[…] desken har fått det til å bli, Jeg «RASER OVER STORTINGSKULTUREN». Jeg har tidligere skrevet om latskapen ved å bruke ordet RASER for å fremme politisk debatt, men det skal få hvile i denne […]

[…] “SV vil lovfeste rett til lærlingeplass. Et elendig forslag, RASER Høyre.” Slik byrjar Høgre-politikaren eit innlegg på bloggen sin. […]

[…] “SV vil lovfeste rett til lærlingeplass. Et elendig forslag, RASER Høyre.” Slik byrjar Høgre-politikaren eit innlegg på bloggen sin. […]

Har du en mening?