Abonner via RSS eller E-post

Ikke kødd med Åge

Publisert den 30.06.2011 i Blogg

Æ syns at Reagan e ein tulling
og at vintern e før lang
hvis æ mesta dæ vart livet mett
ein tung og dyster sang

Hei, Geir Mo, ikke kødd med Åge Aleksandersen. Jeg deler din frustrasjon over at så mange artister tilsynelatende står til venstre. Det hadde vært hyggelig om Åge sang mer om høyrepolitikk, det hadde vært hyggelig om (for å parafrasere Frelsesarmeens grunnlegger) Djevelen ikke hadde all den gode musikken… Men å være artist betyr ikke at man må legge bort sitt politiske engasjement. Åge Aleksandersen er sosialdemokrat. Det har han alltid vært og det kommer han sannsynligvis til å forbli. At han da lar seg engasjere av Fagforbundet er uproblematisk. Ja, det kan til og med være hyggelig for norske byer og bygder å få en konsert mellom all den politiske propagandaen.

Jeg har tidligere skrevet kort om høyresiden og rocken. Ove Vanebo har hevdet at Dylan slett ikke tilhører venstresiden. Men faktum er politisk musikk stort sett hører hjemme til venstre. Det må vi bare leve med. At noen artister da velger å engasjere seg er ikke bare greit, det tjener dem faktisk til ære. Det er en ærlig sak å støtte et politisk parti også når du spiller gitar.

Om det hjelper er en helt annen sak. Jeg tror svært få stemmer AP bare fordi Åge A. gjør det, på samme måte tror jeg ikke Ida Marie klarer å redde SVs oppslutning eller Gatas Parlament dra stemmer til Rødt. Men litt musikk mellom øktene har da aldri skadet noen?

Del på Facebook | Del på Twitter

5 Kommentarer

30.06.11

Er d ikke Larry Norman som er opphavsmannen?:)

Men god bloggpost! La nå folka både få spille gitar og mene noe samtidig.

Sondre Olsen

30.06.11

Frelsesarmeen grunnlegger? Er det ikke Larry Norman som er opphavsmannen til dette utsagnet? 🙂

Men god bloggpost! La nå folka både få spille gitar og mene noe samtidig.

[…] deltakelse i valgkampen/for partier det er snakk om, og politikeren er Torbjørn Røe Isaksen for dette blogginnlegget. Jeg syns det er tøft av han å ikke hive seg på et borgerlig hylekor, men heller ta stilling. […]

Haakon

01.07.11

Kjærlighetsvisa er en av landets flotteste sanger noen gang.
Likevel, «Når vinden i fra Høyre gjør meg skremt» og «Tankan dere jævlig dårlig gjemt» gjør at jeg skulle gjerne hatt en utdypning.

Hva er det Sivertsen egentlig mener? Hva er det som skremmer han? Hvilke tanker er det som er så dårlig gjemt ?

«Alle» elsker denne sangen, det er praktisk talt alle som hører den gang på gang og det er abstrakte angrep som man ikke kan svare på.

Det syns jeg er litt trist.

Likevel – det er bare å følge pengene. Hvilke partier ønsker å støtte de svake mest? Støtte kunstnerne mest? Det er de som får dere stemmer. Noe som igjen gjør at FRP har en vanskelig oppgave. De ønsker å ta penger fra pressen og dere kan jo selv se hvordan pressen reagerer mot dem.

Følg pengene, alltid et godt tips!

Geir A. Mo

05.07.11

Hei Thorbjørn Røe Isaksen! En burde kanskje kunne gå ut fra at du legger fakta til grunn før du griper til bloggpennen. Men fakta betyr kanskje ikke så mye når formålet er oppmerksomhet?

Jeg har ikke – verken i den artikkelen du viser til – eller andre steder, kødda med Åge fordi han er sosialdemokrat. Ære være han for det! Jeg har heller ikke kritisert han for å ta oppdrag for Fagforbundet. Ikke har jeg kritisert han for å stå frem med sitt politiske engasjement heller. Det fremgår med all mulig tydelighet både i den artikkelen du viser til, i VGs artikkel og ellers der jeg er sitert.

Det jeg har gjort, og fremdeles står inne for er følgende:

1) Kritisert Fagforbundet for å være en del av APs utvidede valgkamp når de arrangerer valgmøter eksklusivt for sine medlemmer og kun invitere AP og rød-grønne politikere til å markedsføre seg. På Åge turneen bruker de over 6 millioner. Dette er – etter min vurdering – en form for omgåelse av partiloven. Alle partier burde selvfølgelig vært invitert!

2) Kritisert Frank Aarebrot for hans utspill om at artister som har spillejobber for politiske partier må dele partiets politiske ideologi for å spille for dem. Det er å innføre yrkesforbud. Skal en spørre Kampen Janitsjar også da – om alle medlemmene der er sosialister når de spiller på et 1. mai arrangement?

3) Kritisert Åge Aleksandersen for å nekte å spille for ikke-sosialistiske partier fordi han selv er sosialdemokrat. Han er blitt litt for stor for seg selv når han på den måten deler fansens sin inn etter politisk oppfatning. Vi er gode nok til å kjøpe platene hans og gå på konsertene hans, men han kan altså ikke ta jobber for organisasjoner og partier med ikke-sosialistisk politisk ideologi.

4) Jeg mener kommersielle artister gjør en profesjonell jobb som de fortjener respekt og anerkjennelse for. Å tillegge dem politiske motiver basert på hvem de tar betalte oppdrag for blir å snikinnføre en kulturell sensur der «noen» – altså makta – skal definere hva som er et politisk korrekt formål for ulike artisters yrkesutøvelse. Når vi aksepterer dette, aksepterer vi også at artister som tar profesjonelle og ikke politiske hensyn, blir mobbet for sine profesjonelle valg. Det har vi sett mange eksempler på. Hva blir det neste? At artister heller ikke kan ta oppdrag for ulike bedrifter – fordi bedriften slipper ut CO2, eller har interesser/forbindelse med andre bedrifter og land de politisk korrekte ikke liker?

At du – som den tenkeren du går for å være – ikke ser dette, men til og med går god for det, forundrer meg stort.

For ordens skyld: Jeg er ikke frustrert over at «så mange» musikere står til venstre i politikken. Det bekymrer meg ikke det hele tatt, så hvor du ha det fra vet jeg ikke. Jeg nyter musikk jeg liker – uavhengig av hvilket politisk ståsted utøveren har, så lenge den samme utøveren ikke tvinger sine oppfatninger på meg. Det som bekymrer meg er at det «politisk normale» er sosialisme – og det «politisk unormale» er konservatisme/liberalisme…..

Har du en mening?