Abonner via RSS eller E-post

Et finsk jordskjelv

Publisert den 18.04.2011 i Blogg

Sannfinnene har gjort et brakvalg i Finland. 19 prosent er intet mindre enn et jordskjelv i landet som tradisjonelt har hatt en konsensusmodell hvor de tre største partiene deler på makten i regjeringen sammen med noen mindre koalisjonspartnere. Noen medier har hevdet at Sannfinnene vinner på grunn av sin motstand mot innvandring. Det er kanskje ett element, men det er verdt å huske at Finland (i motsetning til Norge før innstrammingen de siste årene, og særlig i kontrast til liberale Sverige) har hatt en svært streng asylpolitikk hele veien. Derfor er det sannsynligvis forholdet til EU samt en generell protest mot hele det politiske miljøet, som gjør at partiet nå er blitt landets tredje største. Protesten mot EU er ikke vanskelig å forstå: finske skattebetalere må nå punge ut for å redde land hvor politikerne har brukt penger som fulle sjømenn. Finland, som selv var gjennom en svært tøff økonomisk hestekur like etter den kalde krigen, gjør det selvfølgelig ikke med glede. Like fullt har EU-samarbeidet alt i alt trolig vært svært viktig for Finland, ikke minst fordi landet som i alle år i praksis var en sovjetisk innflytelsessone, nå er en fullverdig del av det europeiske samarbeidet.

Det er for øvrig grunn til å glede seg over at Høyres finske søsterparti, Samlingspartiet Kokoomus, ble den andre valgvinneren og største parti.

Del på Facebook | Del på Twitter

1 Kommentar

Goggen

18.04.11

EU er og blir en føderalistisk byråkratikvern, ispedd totalitære elementer. Dette er følgelig noe vi skal holde oss langt unna!

Hilsen tidligere Høyre-velger gjennom mange år, men som ikke godtok DLD-sviket.

Har du en mening?