Abonner via RSS eller E-post

Viktigste gjennomslag: tilgangen til data begrenses kraftig

Publisert den 28.03.2011 i Blogg

Er dette slik jeg ønsket det skulle ende opp? Nei. Er det allikevel grunn til å være fornøyd med hva Høyre har oppnådd i forhandlingene? Ja, gitt utgangspunktet har forslaget blitt langt, langt bedre.

I skrivende stund legger Høyre og Arbeiderpartiet frem sitt kompromiss om datalagring. Jeg mener selvfølgelig fortsatt at lagringsregimet er galt, men gitt utgangspunktet og forslagene fra Arbeiderpartiet, har Høyre klart å oppnå viktige resultater gjennom forhandlingene.

I pressen er det foreløpig mest fokus på lagringstiden. Høyre har som forventet fått gjennomslag for å kutte lagringstiden fra de foreslåtte 12 til 6 måneder. Det er selvfølgelig fint, men de mest avgjørende endringene er gjennomslagene for hvem som skal ha tilgang til dataene. Når de først skal lagres er det helt avgjørende at tilgangen til dataene er så strengt kontrollert som mulig. Derfor er de aller viktigste tingene Høyre har fått gjennomslag for ikke selve lagringstiden, men de svært sterke begresningene på hvem som har tilgang. Jeg understreker at dette er viktige krav gitt lagring:

 – Presisering av sletteplikten etter 6 måneder
 – Konsesjonsplikt for de som skal lagre
 – Klare brudd (inkl. mulig fengsel) for brudd av konsesjonsvilkårene
 – En autorisasjonsordning for å begrense hvem som har tilgang til dataene. Antallet personer med tilgang skal begrenses til et minimum. Også diverse andre fysiske og elektroniske sikringsordninger.
 – Datatilsynet får mulighet til å gi pålegg om kryptering.
 – Krav til sporbarhet. Med dette menes at det i ettertid kan konstateres hva som er gjort i et dataanlegg/informasjonssystem, herunder hvem som har fått tilgang til opplysningene og at all elektronisk behandling av opplysninger, skal være sporbare.
 – Innskjerping av straffekravet for å få tilgang til trafikkdata.

Og, kanskje aller viktigst: Domstolsbehandling for å få utlevert data.

Oppsummert er det slik at når lagring først kommer vil disse ordningene gjøre de lagrede dataene så sikre som overhodet mulig.

 Legger ut lenke til hele dokumentet så snart jeg finner den.

Del på Facebook | Del på Twitter

70 Kommentarer

[…] har fått i forhandlingene med Ap. Høyre har altså fått mer enn 30 sølvpenger. Les skrytet her. Kategori(er): Kort sagt, Overvåking, Partier og organisasjoner, […]

Bjørn Helge Græsli

28.03.11

Sorry, det er ikke mulig å sukre dette. I denne saken hadde Høyre alle kortene – et nei ville ha senket direktivet. Problemet er at alle trafikkdata lagres, ikke lagringstid. Høyre har sviktet. Punktum. Jeg er glad jeg ikke stemte på partiet.

Vidar

28.03.11

Jeg er meget skuffet over Høyre sin støtte til DLD. Men at du også begynner å sminke liket er enda mer skuffende. Du har tydelig sett problemene med DLD, men du pingler nå ut ved å skryte av avtalen med AP. Det er verre enn de andre som har stemt for fordi de ikke skjønner problemene med DLD.

Hvor går grensen for å stå for det du mener for deg?

Tormod

28.03.11

Kjære Torbjørn. Du har ikke oppnådd noe som helst av betydning. Der mistet dere (og AP) min stemme.

Det du egentlig sier er at det er greit at vi overvåkes så lenge bare autoriserte personer har tilgang? Da har du misforstått hva denne saken handler om!

La oss se:
– Presisering av sletteplikten etter 6 måneder.
6 eller 12 måneder, samme det. Prinsippløst.

– Konsesjonsplikt for de som skal lagre
– Klare brudd (inkl. mulig fengsel) for brudd av konsesjonsvilkårene
Så teleoperatører skal tvinges til å søke en konsesjon som de ikke vil ha og blir straffet for å bryte? Makan til behandling av nødvendige støttespillere.

– En autorisasjonsordning for å begrense hvem som har tilgang til dataene. Antallet personer med tilgang skal begrenses til et minimum. Også diverse andre fysiske og elektroniske sikringsordninger.
Jaha. Så nå er det f.eks slutt på god kundeservice siden de ikke kan sjekke fakturaen min lengre? Takk skal du ha, jeg syntes egentlig at kundeservicen var for god… Uansett er det bare tull så lenge ikke staten står for autoriseringen (noe som er urealistisk).

– Datatilsynet får mulighet til å gi pålegg om kryptering.
Hvaforno kryptering? Vet du hva det egentlig er snakk om? Hvis adgangen skal være begrenset og logget er det nå et fett om dataene krypteres på en disk eller ikke. De som drifter systemet må ha nøkkelen uansett.

– Krav til sporbarhet. Med dette menes at det i ettertid kan konstateres hva som er gjort i et dataanlegg/informasjonssystem, herunder hvem som har fått tilgang til opplysningene og at all elektronisk behandling av opplysninger, skal være sporbare.
Urealistisk. Hvem skal bygge og drive sporingssystemet? Jo, de samme som bygger og driver trafikkdatabasen og har full tilgang uansett… Hvem skal få tilgang til sporingen?

– Innskjerping av straffekravet for å få tilgang til trafikkdata.
Men alle sivile søksmål skal få tilgang, og PST har uansett den tilgangen de måtte ønske.

Torbjørn Røe Isaksen

28.03.11

Hei Vidar. Jeg har ingen problemer med å si at jeg er mot DLD fortsatt, men det er faktisk ikke ubetydelig hva slags regler vi har GITT at det blir lagring. For å sette det (litt urealistisk) på spissen: Det er forskjell på om 100 eller 1000-vis har tilgang, det er forskjell på om politiet har fri tilgang eller må ha domstolsgodkjennelse, det er forskjell på om dataene er åpne eller krypterte osv.

Er det optimalt? Nei. Men det er bedre enn utgangspunktet fra AP.

Vidar

28.03.11

Skjønner du mener det, men jeg skjønner ikke at du som DLD motstander vil være medlem av et parti som fører til at DLD blir innført. Hvor går grensen for deg av hva du kan tåle fra partiet ditt?

Eller er ikke DLD så viktig for deg?

TE

28.03.11

Når alternativet til en avtale var fullt gjennomslag (ikke DLD), er dette særdeles skuffende.

DLD er, som Apenes sier, totalt svermeri. Systematisert, lagret overvåkning av befolkningen som helhet – og som man i ettertid kan lete i. Og når dataene finnes, skal de jo brukes…

DLD er Stasis drømmeverden… man kan kartlegge personer og deres omgangskrets totalt.

Om DLD blir vedtatt, melder jeg med ut av Høyre. Jeg er særdeles skuffet over denne omgåelsen av fylkeslagenes vedtak, og unngåelsen av å ta det opp på landsmøtet der svaret ville blitt «nei».

John

28.03.11

…og dette partiet (H) har fått min stemme i alle år. *sukk*

DU er fornøyd med resultatet??

Du burde ta din hatt og sette kursen ut av stortinget og dra HJEM!

Håper du klarer å se dine velgere i øynene i fremtiden, sviket til Vidkun Qusling kan sammenlignes med det Høyre har gjort mhht DLD.

Håper dere får god bruk for de 30 mynt i sølv!

Johan

28.03.11

Beklager, Torbjørn, men dette klarer du ikke å gjøre mer spiselig med dette innlegget. Dere har sagt ja til hele grunnprinsippet bak DLD: at det er en potensiell kriminell i oss alle og at staten derfor må pålegge teleleverandørene å bedrive forebyggende bevissikring i tilfelle rottefelle. Det er totalitært uansett.

Takk for mange år som Høyre-medlem og tillitsvalgt. I mars 2011 ble det altså bråstopp, men grensa går ved DLD. Nå får Venstre min stemme.

28.03.11

Hei Torbjørn,

Stemmer du mot dette på Stortinget?

Linus

28.03.11

Nå håper jeg Erna Solberg (og du for den saks skyld) er tøffe nok til å stå fram på TV i beste sendetid, se folket i øynene og si «Vi stoler ikke på dere, og vi må derfor overvåke dere. Derfor trenger vi DLD.».

Har dere ryggrad til det?

Jørn

28.03.11

Betyr det at alle H-representantene som stemte mot forhandlinger med AP nå vil stemme ja til DLD? Hva vil du stemme?

28.03.11

Nå er det bare å kjøre på med Tor-servere fra ADSL-tilknytningen hjemme, servere i Norge osv, fyll DLD-databasen med tilfeldige ukrypterte tilknytninger fra tilfeldige folk rundtom i verden og begrens det de ser av egen trafikk til sterkt krypterte fragmenter. :-)

Teknologien er der, det er bare å ta den i bruk! DLD vil selvfølgelig ramme Ole Nordmann, som ellers er for nisselue-naiv til å bry seg om vedkommende blir overvåket i NAZI-tyskland stil, men alle litt datakyndige (og alle kriminelle) kan lett unngå Internett-delen av DLD. At det nå er best å ikke eie mobiltelefon (ihvertfall ikke med SIM-kort, WIFI+SIP+SRTP som de ikke kan overvåke er selvfølgelig noe annet…), men det er en annen sak.

Ole

28.03.11

Da blir det tvungen loggføring av avsender, mottaker og tidspunkt for alle borgernes private eposter og telefonsamtaler, med mindre du og noen flere av Høyres representanter stemmer nei.

Er ikke dette et samvittighetsspørsmål for deg?

Petter

28.03.11

Politistat, here we come.

Petter

28.03.11

Hva du stemmer i denne saken vil vise om du er en svak politiker eller en statsmann med integritet som står opp for sine viktigste prinsipper og politiske overbevisninger.

Snorre Heimsund

28.03.11

DLD i enhver form en falitterklæring med tanke på personvernet.

‎»Vi er fullstendig klar over debatten om personvern som har rast rundt datalagringsdirektivet. Vi registerer også at vi mottar mange underskrifter mot direktivet i dag. Likevel føler vi oss på trygg grunn når vi går inn for dette, fordi et klart flertall av folket er for datalgringsdirektivet» sier Aps fraksjonsleder i transport- og kommunikasjonskomiteen Anne Marit Bjørnflaten.

Hvor er beviset for dette såkalte klare flertallet i folket?

Den som tier, samtykker?

Slå ring rundt personvernet, si nei til DLD!

Stian B.

28.03.11

Det Høyre ikke snakker så høyt om er de ca 20-30-talls unntakene som gir DIREKTE tilgang UTEN domstolsgodkjenning…

Kommentar?

28.03.11

«Hvilket parti ville du stemt på hvis det var stortingsvalg idag?»

Dette spørsmålet stilles til et utvalg av oss fra en rekke meningsmålingsinstitutter hver eneste måned. Hvis jeg hadde vært blant de utvalgte på det tidspunkt hvor Høyre var ned mot 11% i oppsluttning, hadde mitt svar vært Høyre. Det var det fordi det var et parti som hadde prinsipper, og et parti man kunne stole på.

Idag har Høyre forlatt sine prinsipper om at «Høyre vil bygge samfunnet på tillit til enkeltmennesket». De har fortalt meg at de stoler så lite på meg at de vil holde min kommunikasjon under oppsikt slik at politiet skal kunne sile meg vekk fra den misstanke som myndighetene til enhver tid må ha mot alle sine innbyggere. Vi må jo i realiteten fra nå av bevise vår uskyld.

Er det noen grunn til at jeg fortsatt skal stole på partiet Høyre?

Hadde spørsmålet jeg innledet med kommet idag, hadde sannsynligvis mitt svar vært Venstre. Jeg håper mange Høyrefolk med prinsipper tenker slik.

Kari

28.03.11

Du lurer deg selv, Torbjørn.

Dere politikere kan vedta innskjerping av reglene for tilgang på og lagring av data helt uavhengig av den massive overvåkningen DLD innebærer – dere burde strengt talt ha gjort det for lenge siden.

Rune Stray

28.03.11

Hei Torbjørn.

Vil du være vennlig å svare på spørsmålet en annen stilte deg lenger oppe her: Kommer du til å fortsette å stemme MOT DLD eller har Erna truet deg såpass at du ikke tør å stemme mot lenger?

Geirmund Vislie

28.03.11

I denne stortingsperioden har Høyre nærmest ingen innflytelse – de fleste saker blir avgjort av de rødgrønne, og Høyre kan gjøre lite annet enn å kommentere og gå til pressen med innsigelser av ulike slag.

Datalagringsdirektivet er sådan i en særstilling – her har Høyre hatt makt til å direkte avgjøre saken. Og så bruker partiet denne nærmest enestående maktsituasjonen til å svekke personvernet. Det er vanskelig å finne ord for skuffelsen jeg føler etter 27 år som medlem i partiet.

Dette er en trist dag.

Tim

28.03.11

Som flere andre sier her: Det er en trist dag. Én ting er å ofre personvernet for å hjelpe politiet med å gjøre jobben sin; det må eksistere en mellomting når det gjelder disse to hensynene, og i noen tilfeller er det en riktig avveining å prioritere politiet arbeid. Men å ofre så mye personvern for så og si ingen effekt?!
Melder meg på spørsmålsrunden: Stemmer du fortsatt nei?

Hans

28.03.11

Må si jeg er utrolig skuffet.

Har siden jeg fikk stemmerett for 18 år siden stemt på Høyre, men nå er det nok. Av ALLE partier så regnet jeg faktisk med at dere ville si nei til Datalagringsdirektivet, men der tok jeg feil.

Lykke til videre hilsen eks medlem- og Høyrevelger.

Roy Milvardsen

28.03.11

Hei Torbjørn.
Dette var utrolig skuffende av deg. Det hjelper ikke at Høyre prøver å fremstå som bedre enn AP i denne saken. Jeg er helt enig i at de forbedringene Høyre har “fått igjennom” er gode og det var på høy tid at de kom. Men, og det er et stort men her, dersom Høyre hadde gått sammen med de andre partiene på Stortinget ville dere fått til alt dette og mere til. UTEN å implementere DLD. Vi hadde fått et fantastisk personvern som Høyre kunne være stolt av. Jeg skulle gjerne hatt et ærlig svar fra en Høyrepolitiker om hvorfor DLD er så viktig at det er verdt å kaste alle sine gode prinsipper over bord. Er det frykten for reaksjonen fra EU på et eventuelt veto? Annet?

Ikke kom og si at DLD er blitt bra fordi Høyre har hatt en hånd på rattet. En dårlig ting blir ikke bra av å forsøke å tette de verste hullene (dritt er og blir dritt uansett hva du pakker det inn i). Når det er innført er det ingen vei tilbake. EU (og AP som historisk er tilhenger av å overvåke privatpersoner) vil komme med endringer, unntak og presiseringer som forsiktig og gradvis gjør dette umulig for liberale demokrater å leve med. Lagre innhold og fri flyt av informasjonen mellom myndighetene i medlemslandene i EU/EØS er noen eksempler. Det hjelper jo ikke politiet i særlig grad i dag, så det er blåøyd å ikke tro at dette vil bli mere omfattende. Dersom EU kommer med pålegg om at innholdet i SMS og e-post skal lagres, tror du selv på at da tar vi frem vetoretten? Eller vil du også argumentere med at det er jo tross alt nyttig for politiet i kampen mot terrorister og pedofile?

Motstanden mot DLD er jo stor blant Høyres medlemmer. Har du noen idé om hvorfor dette ble oversett totalt? Jeg håper at du fortsetter å holde ryggen rak så det finnes noen lederkandidater igjen når de som sviktet blir kastet ut.

Det jeg er mest skuffet over er at Høyre løy for meg ved forrige valg. Det vi sitter igjen med nå er ikke det Høyre jeg har stemt på i snart 40 år. Det synes for meg å ha blitt likt AP men med en falskere fasade.

28.03.11

12 virkedager tok det altså å forhandle om dette. Og jeg kan ikke levende tenke meg at man brukte alle de dagene heller. Så, så veldig harde kan ikke Ap ha vært i sine prinsipper om 12 måneder osv.

Ap var da bare glade å gi H en «seier». Ellers nokså pinlig å se deg på Dagsnytt 18 i dag.

28.03.11

Meget skuffende å se at Høyre går inn for overvåking av helefolket. Hvor ble det av frihet for individet?

Akkurat nå kjemper Norge for demokrati i Libya, samtidig som vi selv beveger oss i retning av en politistat.

I de landene som har innført DLD viser undersøkelser at det har hatt tilnærmet null effekt på kriminalitetsbekjempelse. Flere land har klaget saken til domstolene, så hvorfor venter vi ikke og ser resultatet av domstolsbehandlingen før vi innfører direktivet her?

Total overvåking av befolkningen er veldig betenkelig, og wikileaks har vist at ingen data er sikre. Alle slike data vil før eller siden bli misbrukt, av myndighetene eller andre, og på måter vi kanskje ikke har tenkt på i dag. Disse dataene, sammen med online måling av strømforbruk forteller utrolig mye om enkeltmennesket.

Gi heller politiet økte ressurser, og dropp overvåking. Det er ikke et slikt samfunn vi ønsker.

Rolf

28.03.11

Heisan Torbjørn

Du ble stilt et par spørsmål. Har du tenkt å svare?
Her er noen flere:
Hvorfor har ikke Tyskland innført direktiver?
(Noe med personvern?)
Hvorfor har Sverige utsatt hele saken?
(Det går tydeligvis an!)
Finnes det overhodet noen dokumentasjon på effektiviteten til å fange kriminelle med hjelp av DLD, eller er dette bare våte politiker/politi-drømmer?
(Noen land har innført DLD, så det burde finnes dokumentasjon!)

overvektige_meg

28.03.11

Dette med at H liksom har fått til så mye er utelukkende pisspreik. Og dette med at det må mistanke onm en sak som kvalifiserer til minst fire års fengsel før data kan hentes ut er også bare pisspreik.
Det er så mange unntak at i praksis vil politiet kunne gå inn og sjekke hvem de vil når de vil.
Dere klarte fanken ikke å få til noe med offentligjøring av skattelistene engang

Nei, Høyre som liberalt parti eksisterere ikke lenger. dere er ikke en millimeter bedre enn Baath, og er å sammenligne med Stasi, KGB og Securitate. Jeg ser ingen forskjell på Cecescaum, Solberg og Stoltenberg.

Datatrollet

28.03.11

«- Nei, dette er en kjempeseier for Høyre,…» sier Erna til VG. Patetisk.

Argumentasjonen som brukes kunne vært anvendt på statlige overvåkingskameraer i stua. Filmen vill bare bli hentet frem hvis det blir begått kriminalitet med en strafferamme på mer enn fire år og domstolen har gitt sin godkjenning.

Hvor skal grensen for statlig overvåking gå, Isaksen?

Arnt Gunnar Tønnessen

28.03.11

Dette var det viktigste verdispørsmålet så langt i det 21.århundre. Dessverre sviktet Høyre og du da det gjaldt. Selv er jeg medlem i Venstre og er utrolig skuffet over at dere ikke kunne stå rakrygget sammen med oss og de andre partiene i denne saken.

Bak alle de fine ordene er dette sannheten: Vi skal alle overvåkes.

SA

28.03.11

NB: Denne kommentaren er basert på følelser, da fakta ikke synes å ha noen virkning:

Akkurat nå har jeg vondt i magen på en måte jeg aldri før har hatt, når jeg tenker på at DLD står i fare for å bli implementert. Aldri har det vært en politisk sak som har opprørt meg mer. Jeg har vanskeligheter med å forstå at presumptivt opplyste personer virkelig vil føre oss ut på denne meningsløse og farlige veien.

Jeg har fremdeles en drøm – en drøm om at 11 rakryggede Høyre-representanter tør å stå for det de (forhåpentligvis) mener, og stemmer ja til personvernet (nei til DLD).

Jeg har alltid stemt borgerlig (fra sentrum og mot høyre), men akkurat nå føler jeg at det er ett fett for meg om det er SV eller FrP som styrer, bare grunnleggende personvern blir tatt vare på.

I tillegg føler jeg meg tygget på og spyttet ut igjen, når jeg hører politiker-bortforklarings-pjatt som at «innføring av DLD er ikke overvåkning».

Det er vårt og mitt fremtidige samfunn vi snakker om. Jeg vil ikke!

Fanny

28.03.11

Så trist, så trist. For en tragisk dag for et «opplyst» samfunn.

Odd Andreas

28.03.11

Jeg blir ikke imponert av noe annet enn et nei til DLD. Disse punktene er i praksis helt ubetydelige og løser ikke problemet i det hele tatt.

Jeg nekter å tro at et så og si samlet IT-Norge ikke vet bedre enn en gjeng politikere som kun ser ut til å ville blidgjøre EU ved å implementere dette tullet.

obiter dictum

28.03.11

Art 8. Right to respect for private and family life
1. Everyone has the right to respect for his private and family life, his home and his correspondence.
2. There shall be no interference by a public authority with the exercise of this right except such as is in accordance with the law and is necessary in a democratic society in the interests of national security, public safety or the economic well-being of the country, for the prevention of disorder or crime, for the protection of health or morals, or for the protection of the rights and freedoms of others.

Skal bli interessant å få EMDs vurdering av hvorvidt DLD er «necessary in a democratic society»…

Petter

28.03.11

Det var en kjent og vis romersk poet med navn Decimus Iunius Iuvenalis som – i likhet med blant annet Sokrates og Platon – en gang spurte følgende tidløse spørsmål: «Quis custodiet ipsos custodes..?».

Den systematiske overvåkingen av samtlige innbyggere i Norge som DLD innebærerer er uten tvil det største politiske sviket av landets borgere siden Quisling sine dager.

Gammern

28.03.11

En slik overvåkning som det her er snakk om hadde ikke under noen omstendigheter blitt innført de første 30 årene etter 2. verdenskrig. De som opplevde krigen husker hvordan følelsen var av alltid å bli overvåket av myndighetene. Derfor var satte denne generasjonen personvern veldig høyt. Nå har vi fått en ny generasjon politikere som ønsker å overvåke sine innbyggere. Dengang under krigen som nå så handler det hele egentlig om politikere som ønsker makt.

Svein

29.03.11

Hei,

Sjelden å se deg så tilbakeholden og uskikker som på Dagsrevyen i går. Hvordan kan du på spørsmål fra reporteren svare følgende «Hva jeg stemmer, er ikke er av betydning nå»? Erna sier i samme innslag at i Høyre har vi ikke partipisk.

Det gjør faktisk vond i hodet, mage,ben og lår da jeg ikke klarer å forstå hva dere mener. Er det nå slik at dere 11 plutselig vil stemme ja for DLD?

Bør det i det hele tatt avholdes en avstemming? Dette er jo bestemt. Fy skam deg og dere.

Virker som en dårlig regissert bortforklaring og et resultat av at partipisken ligger godt synlig på partikontoret.

Terje Bergesen

29.03.11

Dette er for veikt. Enda en bekreftelse på følgende «en politiker er en person med så tykk hud at den kan stå oppreist helt uten ryggrad».

http://www.facebook.com/#!/home.php?sk=group_151106204952108&ap=1

Sic

29.03.11

Røe Isaksen, hvor mye du enn sliter med å forklare – bare en konklusjon er mulig: «Stå opp for din overbevisning, med mindre det lønner seg å la være». Farvel Høyre.

Jørn

29.03.11

Hvorfor svarer du ikke på hva du vil stemme?
Har du fått munnkurv?

29.03.11

Klart han har fått munnkurv, hintet om hva som vil skje med han under hockyposisjon over pulten til Solberg er ettertrykkelig forklart på partikontoret om han ikke preser buksepressen til høyre.

Trond Morten

29.03.11

Så lenge det er flere justismord enn terrorhandlinger i Norgen er jeg imot DLD.

Karl

29.03.11

Det finnes kun ett gyldig svar her, kun en positivt side, og det er Nei. Med en gang denne saken kom på bordet, hvis Høyre var et parti for folket, så skulle saken ha blitt kastet ut og ingen forhandlinger om å redusere vår frihet skulle ha blitt inngått.

Du, Torbjørn Røe Isaksen, viser her at du har mistet dine prinsipper, mistet din støtte til folket. Kun et Nei er godt nok. Det er ingenting å snakke positivt om her, så lenge noe annet er tilfelle.

Og for alle dere i Høyre som fortsatt er imot, meld dere ut av partiet, hvis dere virkelig bryr dere.

[…] engang vente til pressekonferansen var over og det 11 sider lange dokumentet analysert før han begynte å skryte av resultatet. I alle medieopptredener efterpå konstaterte han det samme: DLD blir innført i Norge. Høyre […]

Sven

29.03.11

For et svik Torbjørn! Enda mer kvalmende er det at det hele pakkes inn i vag retorikk, slik at dere utrolig nok kan prøve å framstille skandalen som en seier.

overvektige_meg

29.03.11

Røe Isaksen er feig som ikke tør si hva han vil stemme, men da vet vi jo at han er blitt DLD-tilhenger og vil si ja

Hjelper ikke hva han sier, stemmer han ja så vil ha ha DLD, han vil at alle nordmenn skal overvpkes 24/7
de såkalte unntak etc er og blir pisspreik

Runar

29.03.11

Hvordan det er mulig for Høyre å kalle dette for en seier er utenfor min fatteevne.

J-P

29.03.11

Judas.

Personlig bonus for deg selv: Nå som du har flyttet grensen mellom hva som er rett og feil, så vil du oppleve at det blir enklere å innta andre uetiske posisjoner. Du har altså blitt et mindre etisk menneske, og det vil nok hjelpe deg i videre karriere. Gratulerer!

Tore Sinding Bekkedal

29.03.11

«Er det allikevel grunn til å være fornøyd med hva Høyre har oppnådd i forhandlingene? Ja, gitt utgangspunktet har forslaget blitt langt, langt bedre.»

Utgangspunktet var at Høyre hadde vetomakt. Den vetomakten brukte dere ikke. Forslaget er nok blitt bedre, men det skulle vært forkastet, og det vet du jo godt.

Jørn

29.03.11

Det holder ikke med lange utredninger, intellektuelle tankeeksperiment og blogging om liberalkonservatisme når det hele faller i fisk når det kommer til sak. Hva er da ord verdt?

Erik

29.03.11

Jeg trodde bedre om deg Torbjørn

Olav Hillstrand

29.03.11

Gratulerer Torbjørn og resten av Høyre. Dere har blitt lurt trill rundt av noen av de dummeste politikerne Norge har fostret, dvs Kolberg, Støre og Stoltenberg.

Når man skal selge noe så går man alltid høyt ut for så å lande på et akseptabelt beløp. AP visste meget vel at de ikke ville få 12 mnd men ville være svært fornøyd med 6 mnd og det fikk de. Takket være dere. Og dere kaller det en kjempeseier. Gratulerer, dere er åpenbart dummere enn nevnte trekløver.

Er dere virkelig så redd for å si nei til EU? Hva tror dere de kommer til å gjøre? Det setter nok en stopper for karriereplanene deres om en arbeidsplass i Brussel.

Og til sist, Erna hadde en priceless kommentar i avisen igår:
«EU har utsatt evalueringen flere ganger. Men når vi selv vedtar dette får vi mulighet til å være med å påvirke direktivet når det skal revideres.
Vet de fortsatt ikke at med mindre Norge stiller med et pengebidrag i størrelsesorden et middels europeisk lands BNP så driter EU i hva vi måtte mene. Vi drar likefullt buksene ned og sprer skinkene hvis Brussel befaler det

Takk for alt, Høyre og Torbjørn, du har ikke et snev mer ryggrad enn enn et pinnedyr med leddgikt

BeeBop

30.03.11

Som flere her har påpekt nytter det ikke å døpe om begreper til et penere navn for å gjøre det mer legitimt. Jeg har registrert at du har begynt å snu i DLD-saken og mer eller mindre fremstiller det som en god idè. Er det noe jeg misliker mer enn DLD så er det politikere som prioriterer personlig karriere fremfor overbevisning og ideologi.

En tanke: Om AP hadde gått inn for dødsstraff; hadde det da vært mer vennligsinnet om Høyre inngikk et kompromiss hvor man bare tillot tortur? To onder man for alt i verden må unngå. Akkurat som AP-versjonen og Høyre-versjonen av DLD.

BeeBop

30.03.11

En ting til..

For inntil en måned siden var jeg et lojalt Høyremedlem, og forsvarte partiet i tykt og tynt. Lojaliteten har nå avgått med døden siden sviket fra dere er så fullstendig og fundamentalt utilgivelig. Jeg kan ikke lenger tro på noe av flosklene Høyre har levd på i alle år, som individ, personvern etc. Jeg kan iallfall love at jeg skal bruke tiden frem mot valgkampen til å jobbe mot at Høyre får noen utvidet posisjon i forhold til i dag. Det var helt utenkelig for bare en måned siden.

Skam deg! Du og partifellene dine.

kruttslum

30.03.11

Hei, Torbjørn.

Jeg har vært «fan» av deg en god stund. Men det ser ut til at våre veier nå må skilles.

Jeg skjønner så veldig godt hvorfor du setter din fremtidige lysende karriere i Høyre foran personernhensyn. Du har selvsagt ditt eget liv og dine egne mål for livet ditt.

Jeg hadde jo håpet at DLD-motstanderne i Høyre faktisk ville stå rakrygget opp mot de fascistiske tendensene i partiet, men slik ble det altså ikke.

Men igjen, du som enkeltperson har store ting foran deg i partiet. Så hvorfor kaste alt ut av døren bare på grunn av noen tåpelige prinsipper som personvern og privatliv?

Det høres kanskje ut som jeg bebreider deg, og jeg må innrømme at jeg er svært skuffet over at du gjør knefall for de overvåkningshungrige. Men jeg må også ærlig innrømme at hvis jeg var i din posisjon, er det ikke sikkert jeg hadde ønsket å kaste bort alt jeg hadde oppnådd så langt, og hindre meg selv fra å få en viktig stilling i partiet jeg representerte.

Vi må jo sette oss selv først. Personvernhensyn… det får vi overlate til sosialistene.

Erlend

30.03.11

På tross av at mitt parti er Venstre, har jeg vært en stor beundrer av deg, Røe Isaksen, i mange år. Du har alltid vært en prinsippfast, liberalkonservativ politiker som Høyres velgere kan være stolte av. Om du ikke stemmer mot DLD i Stortinget, er den respekten borte som støv i vinden.

Mange på bloggen her referer til deg og Høyre som «Judas», og trekker inn sammenligninger til Quisling. Vel synes jeg dette er altfor sterke ord, men jeg holder med essensen i det som blir sagt. Her er ditt parti og du personlig i ferd med å selge mine borgerrettigheter, og det aksepterer jeg rett og slett ikke. Ikke ett eneste ett av de argumentene jeg har hørt for innføring av DLD tåler sollys; jeg har en dyp mistanke om at Høyre her innfører dette fordi EU-tilhengeren ikke tør bruke reservasjonsretten. Hvis det er sånn at dere selger rettighetene våre for å tekkes EU, da blir jeg kvalm. Jeg håper dere vet at ingen politikere har i mitt liv noensinne gjort noe som så alvorlig trår på mine rettigheter.

Dette er en skam, og jeg ber innstendig om at Høyre tar til vettet i siste liten. Noen politisk seier vil dere aldri kunne snu dette til. Når dere har muligheten til å stanse et overgrep som DLD, så er ikke en moderering av det samme overgrepet på noen som helst måte akseptabelt. Dere er ikke overvåkningskåte AP, Torbjørn Røe Isaksen. Dere er bedre en det. Dette er rett og slett deprimerende.

Olav Hillstrand

31.03.11

Hei, jeg er et dumt pinnedyr fra regnskogen i Guatemala.

Kutte nå endelig, behold et snev av selvrespekt

kruttslum

31.03.11

Torbjørn:

Det kunne vært interessant hva du mener om det faktum at Sverige utsetter innføringen av DLD?

Og at det viser seg at DLD sannsynligvis bryter med Tysklands grunnlov?

Og at det viser seg at oppklaringsprosenten gikk ned i Tyskland etter at DLD ble innført?

Og til sist: Hva mener du om EUs store overvåkningsprosjekt, INDECT, som går ut på å analysere selve innholdet på nettet? Ser du ikke at dette kombinert med DLD kan gi myndighetene særdeles mye makt og oversikt over innbyggerne?

På forhånd takk for svar.

Torbjørn Røe Isaksen

31.03.11

Jeg mener (i prioritert rekkefølge):
1. at vi ikke burde implementere dld
2. at vi uansett burde ventet m behandlingen til etter EUs evaluering
3. at Sverige er en ting, men Tysklands manglende implementering er langt viktigere.

Petter J. Karal

31.03.11

Jeg har vært medlem siden mine UH-dager midt på 80-tallet. Jeg har stemt H gjennom tykt og tynt, og donert penger etter evne til valgkampene. Jeg trodde aldri dagen skulle komme da jeg måtte revurdere forholdet til «mitt» parti.

Jeg tror dere har sett dere blinde på meningsmålinger som kun måler for/imot. Her er det en viktigere dimensjon: STYRKEN på engasjementet. Jeg har aldri sett maken til engasjement mot eget parti blant Høyre-folk, og da spesielt de med mest å bidra med de neste 10-20-30 årene. Hvis dette var en klassisk Høyresak så ville det kanskje være forståelig at partiet tok en slik sjanse. Men for dette????

Du, Torbjørn, er veldig viktig i dette. Med mindre du stemmer i tråd med din overbevisning i denne saken vil du bli stående som et symbol på manglende ideologisk mot ELLER takhøyde i Høyre – begge deler like ille.

Truls

01.04.11

Beklager å måtte si det men med dette er dere blitt landssvikere.

Jørn

01.04.11

Leste kommentaren din i Morgenbladet i dag, men jeg blir ikke klok. Hva skal du stemme? Følger du ikke samvittigheten til å stemme nei av hensyn til partikollegaer som er like overbevist om at DLD er riktig. Er det slik å forstå? Stemmer ikke de som er imot nei, så melder jeg meg ut.

Petter J. Karal

04.04.11

Torbjørn, denne holdningen hadde kledd deg bedre: http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article4081699.ece

Det riktige valget er ikke alltid det letteste, og jeg kan tenke meg du blir utsatt for mye press til å følge flertallet. Håper likevel du stemmer ut i fra overbevisning, prinsippfast som du fremstår i debatter og skriftlige innlegg!

Petter

04.04.11

Meld deg ut av Høyre og inn i Venstre Torbjørn. Høyre under Erna er et lite intelligent parti.

Petter

04.04.11

Som Tetzschner sier: det at et flertall av representanter i stortinget ikke klarer å stoppe innføringen av DLD fordi de ikke får stemme etter egen overbevisning er i seg selv et paradoks i en sak som er sterkte uheldig for vernet av individer, og det i seg selv viser at en sterkere grunnlovsbeskyttelse av retten til privatliv er utrolig viktig i dagens samfunn.

Med vår nye teknologi er det lettere å overvåke folk – da er det enda viktigere enn tidligere med en sterkere grunnlovsbeskyttelse av retten til privatliv. Nå er vel personversaken hertil lands tapt med dagens besluttning om å innføre DLD. Det er til å grine av…

Sondre R.

04.04.11

Jeg skjønner ikke hva du ønsker å oppnå med denne forsonende linjen, Torbjørn. I lys av ditt krystallklare standpunkt mot DLD så måtte det vel ha vært forventet at du gikk gjennom denne avstemningen med hevet hode.

Hvorfor ikke unne deg å bli stående på broen på det synkende skipet. Jeg tror historien vil dømme stortingspolitikerne som vedtar DLD i dag. Om noen sak vil bli husket, så er det nettopp denne, fordi den vekker så sterke følelser hos motstanderne.

Dette er en trist dag for Høyre og for Norge. Og når DLD blir avviklet, så vil jeg og mange andre si, at nå fikk vi rettet opp det største sviket mot våre liberale verdier noensinne.

Inntil da så blir jeg med i rekkene som skal hive DLD-tilhengere ut fra stortinget.

Per Inge Østmoen

04.04.11

Det eksisterer ganske enkelt ikke et slikt ubetinget krav om domstolskontroll og rettslig kjennelse som DLD-forsvarerne hevder.

I tillegg til at det er galt å hevde at rettslig kjennelse er nødvendig, er det ytterligere desinformasjon når det fremstilles som om Datalagringsdirektivet er en forutsetning for å lage et regelverk som forsvarer personvernet. Selvsagt kan nødvendige innskjerpelser foretas helt uavhengig av Datalagringsdirektivet, derunder også sletteplikt. Det hevdes fra enkelte at «dataene lagres allerede i dag.» Dette er imidlertid fullstendig misvisende. DLD krever lagring av flere typer data, og lagring over mye lengre tid enn tidligere praktisert. I dag har ikke teleleverandører noen interesse av å lagre data utover hva som er nødvendig for administrative formål.

Vi står igjen med de følgende realiteter:

– Datalagringsdirektivet utvider mulighetene og hjemlene for uthenting av informasjon av innbyggerne kraftig.

– Lovforslaget åpner for en lang rekke hjemler, som tilsammen gjør at tersklene for utlevering av informasjon om den enkelte blir svært mye lavere.

– Datalagringsdirektivet åpner dessuten for at opplysninger om norske borgere blir utlevert til fremmed makt.

– Datalagringsdirektivet er selvsagt overvåkning, og det er snakk om overvåkning av samtlige innbyggere. Hvorvidt informasjonen i hvert enkelt tilfelle blir hentet ut, er uten betydning for den saken, fordi det er selve lagringen som muliggjør en senere uthenting av opplysningene. Som altså er lagret om alle borgere, selv om de ikke er mistenkt for noe som helst kriminelt!

Erlend

05.04.11

Da Torbjørn Røe Isaksen i dag stemte mot DLD, ønsker jeg med dette å rette en takk til Røe Isaksen personlig, og trekke all kritikk jeg har presentert her, vinklet mot ham. Jeg er fortsatt av den oppfatning at Høyre har solgt mine borgerrettigheter for å bedre tekkes EU, men det er i det minste fire representanter fra Høyre som kan gå ut av denne saken med selvrespekten i behold. Takk, Torbjørn.

Magnus Alvestad

10.04.11

Enig med Erlend. Trist at forslaget ble vedtatt, men kudos til Torbjørn for at han hadde integritet nok til å stemme mot.

Har du en mening?