Abonner via RSS eller E-post

Vår opplyste tid

Publisert den 21.03.2011 i Blogg

Minerva trykker i dag et intervju med skeptikeren og tryllekunstneren James Randi. Jeg vil anbefale alle å klikke seg inn på Youtube og se Randis avsløringer av Uri Geller, skjebøyeren som hevdet at han faktisk hadde magiske evner. Randi gjorde skeptiker-bevegelsen stor og mektig, og når tryllekunstnere som libertarianerne Pen og Teller avslører Bullshit i alt fra speiderbevegelsen til åndeplaprere, arbeider de i tradisjonen fra Randi.

Det handler om bevis, mener Randi. Man må være i stand til å underlegge sine evner eller funn vitenskapelige undersøkelser. Jeg er enig. Samtidig er jeg nok litt mer åpen for den etablerte religionen enn det Randi er.

Så du mener det ikke er en forskjell mellom tro på alternative metoder og overtro primært tilknyttet religion?, spør Minerva.

– Jeg ser ingen forskjell i det hele tatt, nei, svarer Randi.

 Etablert religion kan selvfølgelig ikke bevises, men det er mulig å se på religionen som et forsøk på å formulere og beskrive noen sentrale deler av den menneskelige opplevelsen som ikke så lett lar seg fange med vitenskapelige termer. Det gjør ikke at religionen ikke bør møtes med kritikk og skepsis, men det åpner samtidig for at religion kan ha noe meningsfult å fortelle også oss som ikke tror.

Derfor er det interessant at Minerva for kort tid siden trykket følgende utsagn:

Mindre forundret blir man ikke over å konstatere at Dagbladet, en gang kulturradikalismens stolte fanebærer, er i ferd med å ende sine dager som Norges mest prominente medium (!) for markedsføring av spiritisme og allehånde tilbud om spåtjenester. Assortimentet er rikholdig, alt fra ulvekvinnen Rahili fra Finnskogen som har blitt guidet av engler i mer enn førti år og er utstyrt med medfødte evner med aner tilbake til Djengis Khan via mystiske Irja som bruker runer aktivt i sin spådom og spåkonen Alva som får kontakt med de døde til klarsynte Zenobe som ser din fremtid i sin magiske kule, Santana som kanaliserer budskap fra åndeverdenen og svenske Annica som får budskap fra englene og hjelper deg på rett vei. Alt sammen pr. telefon til kr 32,90 pr. minutt + fakturagebyr kr 45.

Oppgjøret med vår tids nye overtro — og de som tjener penger på den — kom fra Inge Lønning, professor i teologi og en av våre fremste eksperter på Luther.

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?