Abonner via RSS eller E-post

Fokus

Publisert den 23.03.2011 i Blogg

Den svært triste saken i Stavanger får mye oppmerksomhet i media. Jeg skal ikke skrive om selve saken. Den er som sagt trist, men den har ingenting med partiet Frp eller deres politikk å gjøre. Men jeg har lyst til å skrive et par ord om synserne som analyser de politiske virkningene av denne typen saker. Flere av dem, blant andre professor Tor Midtbø, hevder at saken ikke vil gi noe utslag for Frp fordi partiets velgere er lite opptatt av moral. Også valgforsker Anders Todal Jensen (som de siste årene har blitt mer og mer fremtredende med sine mer eller mindre velfunderte analyser) stemmer i.

Hva som gir oppgang eller nedgang på gallupen er ikke godt å vite på forhånd. Ap duppet litt ned i kjølvannet av biodieselsaken, men ble ikke rammet da de kastet ut Marie Amalie… osv. Men det begge valgforskerne underslår er at det ofte ikke er selve saken som skaper problemer. Det er ingen grunn til å tro at velgerne i Norge er så opptatt av biodiesel at de straffet AP for innføringen av avgiften. De straffet partiet for spillet, uroligheten og (kanskje) for overdreven hard bruk av partipisk. Hovedproblemet med skandaler, monstermaster, biodiesel eller lignende er ofte ikke innholdet, men at partiet mister fokus og mulighet til å sette sine egne saker på dagsorden. Så utfordringen for Frp fremover er ikke at partiets velgere skal reagere på det som har skjedd, men at partiet ikke kommer frem og får sette politisk dagsorden. Og dét er alvorlig på vei inn i et valg.

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?