Abonner via RSS eller E-post

Et antisemittisk land?

Publisert den 31.03.2011 i Blogg

Alan Dershowitz innlegg i Tanta i dag er betimelig. Han er en kjent jurist og professor, har skrevet flere bøker om konflikten mellom Israel og Palestina, likevel vil ikke norske akademiske institusjoner ha ham som foreleser hvis han skal snakke om Israel:

Mine verter forventet derfor at deres tilbud om å la meg presentere et annet akademisk perspektiv på den israelsk-palestinske konflikten, ville bli entusiastisk mottatt. Jeg har skrevet et halvt dusin bøker om saken og presentert et mellomstandpunkt til støtte for en tostatsløsning. Men universitetene takket nei. Dekanus ved juridisk fakultetet ved Universitetet i Bergen sa han ville være «beæret» hvis jeg holdt en forelesning om O.J. Simpson-saken, så lenge jeg var villig til å love at jeg ikke ville nevne Israel. En administrator ved Universitetet i Trondheim sa at Israel var altfor «kontroversielt».

Det er påfallende hvor lite størsk dialog det er med forsvarere av staten Israel. Snarere er de høyeste røstene dem som roper om primitive akademiske boikotter.

Samtidig illustrerer Dershowitz innlegg også en av utfordringene. I ingressen skriver han: «Norges beskjed til jøder er: Dere er ikke velkomne». Det er mulig han her forsøke å parafrasere den rådende holdning i landet, men det gir også inntrykk av at kritikk av staten Israel er det samme som kritikk av enhver jøde. Slik er det selvfølgelig ikke. Deler av kritikken mot Israel har klare anti-jødiske undertoner, og boikottforslagene vitner om en kollektiv avstraffelsestankegang som vi ikke bør møte demokratiske land med; like fullt er det ikke slik at legitim kritikk av eks. Israelske bosettinger, overgrep mot sivile palestinere eller okkupasjonen med nødvendighet er en kritikk av det jødiske folk som sådan. Bosettingspolitikken er for eksempel et klart brudd på internasjonal lov og en daglig ydmykelse av vanlige palestinere. Nettopp derfor bør vi også invitere akademikere som er positive til Israel, for å nå den størske 7. himmel hvor vi alle smelter sammen i dialog.  

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?