Abonner via RSS eller E-post

Aftenposten: De liberales Europa

Publisert den 07.03.2011 i Blogg

– Kronikk i dagens Aftenposten. En del av serien om «Det glemte Europa». 

Østerrike-Ungarn var en flerkulturell stat som kollapset som en indirekte følge av maktkamp og nasjonalisme.

Helt annen verden. «Jeg vokste opp i en tid med krig (…) Den verden som tok slutt i 1914 eller, for å være mer korrekt, to eller tre år senere, var en helt annen verden en den som har eksistert siden», fortalte en aldrende Friedrich August Hayek til en journalist få år før han døde i 1992. Oppveksten i det flerkulturelle dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn fikk avgjørende innflytelse på nobelprisvinneren i økonomis politiske filosofi.

Østerrike-Ungarn. Friedrich August von Hayek ble født i daværende Østerrike-Ungarn i 1899. Med tiden sløyfet han det høytidelige mellomnavnet «von» (det smakte for mye av tysk overklasse), men beholdt en lavmælt og dannet fremtoning som forble et vitnesbyrd om en bakgrunn fra de øvre lag i en europeisk metropol. Familien var både prominent og høyt utdannet. Hayeks far var utdannet lege, men ble senere ansatt som professor i botanikk ved universitetet i Wien. Hayeks unge år falt sammen med de siste lykkelige dagene i det som da var en av Europas mektigste stater.

LES HELE KRONIKKEN HOS AFTENPOSTEN.

Del på Facebook | Del på Twitter

1 Kommentar

Jan E.

10.03.11

Nå har Høyre dessverre blitt et ikke-liberalt parti. Deres beslutning om DLD er foraktelig. Skulle anbefale mine venner innen Høyre å melde seg ut, men de hadde kommet til den samme konklusjonen allerede.

Har du en mening?