Abonner via RSS eller E-post

Folketeateret uten AP-regi

Publisert den 18.02.2011 i Blogg

Jeg kvitret kjapt og unyansert i dag tidlig om Marianne Aasens utspill om Stortingets vandrehall som et «teater» og «show». Dette er «politikernes debattarena», mener Aasen. Det er lett å gjøre narr av (som jeg litt billig valgte å gjøre) APs behov for å beskytte seg fra vanlige folk. Debatten Aasen tar opp er relevant, men det er ikke slik at besøkende som illustrerer enkeltsaker er en ny oppfinnelse under den rødgrønne regjeringen. Dette har skjedd før også. Selvfølgelig kan det være betenkelig dersom vandrehallen blir en arena for velregisserte mediestunt til stadighet, men det er like problematisk om «politikernes debattarena» skal være lukket for dem vi faktisk representerer — nemlig det norske folk.

Fredrik Gierløff skriver utmerket om dette hos Minerva i dag:

«Marte Wexelsen Goxøyr (…) møtte forberedt og redelig, og spurte åpent – med ladede spørsmål, men uten agitasjon. Det var likevel tydelig hvem som hadde det regimessige fortrinnet. Og situasjonen ble ubehagelig for Stoltenberg. Her manglet han regien, han manglet kontrollen, og det er det som tydeligvis ikke skal måtte skje igjen.

Nå varsler presidentskapet, tilfeldigvis medlemmer fra partiene som er uenige med Goxøyr i sak, FrP og Ap, ”oppvask” og oppklaring av besøksrutiner. Stortinget skal ikke bli noe ”teater”, er argumentet. Men politikken har alltid vært en scene. Kampen står nå om hvem som skal ha regien.

Foranledningen drukner de eventuelt saklige argumentene for en innstramning. For det interessante med denne hendelsen er at den ikke var noe typisk føleri mot fornuft. Stoltenberg hadde i spørretimen elegant viftet unna å svare på om han tror ultralyd i 12. uke gir mer selektive aborter, slik Bioteknologinemndas leder hevder, og hvorvidt dette vil være problematisk.

Den samme Stoltenberg hadde i 2007 lovet den samme Goxøyr at regjeringen ikke skulle gjøre det blir ”flere som kan ta abort basert på indikasjon av Downs syndrom”. At forslaget fra partiet han leder legger til rette for flere selektive aborter kommer man ikke utenom. Om det er problematisk eller ikke kan man ha delte meninger om.

Stoltenberg ble ikke konfrontert med noen sosialpornografisk tårestrøm det er umulig å diskutere med. Han ble konfrontert med sine egne uttalelser, og partiets politikk.

Det var tydeligvis ubehagelig, og noe lignende skal ikke få skje. Goxøyrs opptreden i Stortinget var ikke et problem fordi det gjør politikken til teater. Det ble et problem fordi politikken allerede er et teater, og der Ap styrer regien står ikke Goxøyr på rollelisten.»

Del på Facebook | Del på Twitter

1 Kommentar

Fenrik Vogt

19.02.11

Bare stopp Datalagringsdirektivet, Torbjørn. Det er det eneste vi bryr oss om nå. Kommer ALDRI til å stemme Høyre igjen om dere stemmer for dette svineriet! ALDRI!

Jeg fatter ikke at et parti som er på enkeltmenneskets side kan vurdere å stemme for dette! Jeg fatter det bare ikke! Blir det ikke hul retorikk å snakke om tillit til enkeltmennesket når dere stemmer for et direktiv som skal drive med forebyggende bevissikring i tilfelle folk skal bruke denne tilliten til å bli terrorister om et halvt år?

Ta til fornuften!

Har du en mening?