Abonner via RSS eller E-post

Minerva: Fattigflukten

Publisert den 11.11.2010 i Blogg

Når SV løper fra løftet om å avskaffe fattigdommen er det en god nyhet.

2005. Folkemøte i regi av TV2. SVs partileder Kristin Halvorsen åpner knallhardt med et personangrep på statsministeren. ”Det er en skam, Bondevik, at du ikke har klart å gjøre noe med dette”, kjefter hun og beskylder KrFeren for å svikte de fattige. Kjell Magne Bondevik er ydmyk. Han innrømmer at han ikke er en perfekt politiker. Halvorsen fnyser og hevder Bondevik mangler politisk vilje.

2010. På konferansen ”Kan vi fjerne fattigdommen i Norge”. SVs statsråd og muligens kommende partileder, Audun Lysbakken, holder innlegg. Han mener det blir svært vanskelig å fjerne fattigdommen. ”Selv om vi lever i verdens rikeste land, så makter vi ikke å løse problemene for alle. Vi makter ikke å gi alle barn mulighetene til et godt liv”, sier han. Etter seks år med SV i regjering, sier statsråden at ”barnefattigdommen mener jeg vi særlig må ta opp kampen mot”.

Det kunne vært som å score på åpent mål. De rødgrønne partiene som for seks år siden gikk til frontalangrep på Bondevik, ser nå beskjemmet ned i bakken når de blir konfrontert med sine egne meritter. Seks år etter de fikk makten vil de ”ta opp kampen” mot barnefattigdom. SV, som i partiprogrammet sitt skrev at ”fattigdommen skal avvikles i løpet av stortingsperioden” (”avvikles”, som om det var et politisk fattet vedtak man simpelthen kunne oppheve), klynger seg til at bevilgningene til fattigdomsbekjempelse i det minste har økt. Men fasiten er like fullt soleklar:

Basert på det samme fattigdomsmålet som i 2005, har det blitt flere fattige i Norge. Flere barn lever i fattigdom. I treårsperioden 1999-2001 var andelen barn i fattigdom tre prosent, fra 2005-2008 økte den til åtte prosent. Samtidig økte regjeringens bevilgninger til fattigdomsbekjempelse, slik alle regjeringers budsjetter øker. Vet utgangen av dette året vil vi ha brukt 3,9 milliarder mer på fattigdomsbekjempelse enn i 2005. Like fullt øker fattigdommen.

 LES HELE ARTIKKELEN HOS MINERVA.

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?