Abonner via RSS eller E-post

Foreldrepermisjon: et spørsmål om klasse

Publisert den 21.11.2010 i Blogg

Lege og ammeekspert Gro Nylander til Dagsavisen (ikke på nett tror jeg):

– De som skriker opp om delt permisjon i mediene, tilhører en liten gruppe velutdannede middelklassemennesker som påtar seg å snakke på vegne av veldig mange andre. Vi ser jo at de som begynner tidlig å jobbe etter fødsel, er privilegerte kvinner. Ministere, advokater og leger, sier hun og tar seg med ett i det:

– Nei, ikke leger forresten. De vet for mye om helse til å gjøre det. Det er enklere for privilegerte kvinner som har det lagt til rette slik at de faktisk kan amme på jobb. Men, hva med dem som gjør rent på Oslo S? Hva med dem som sitter i kassen på et supermarked? Eller stuepikene på SAS-hotellet? Trikkekonduktører? Dette er også et klassespørsmål. Det synes jeg faktisk Dagsavisen burde gjøre et poeng av.

Det er et perspektiv vi ikke hører så ofte, selv om vi vet at høyere utdanning og inntekt korrelerer med «progressive» familievalg. Det er i stadig større grad slik at tradisjonelle måter å velge på er mest fremtredende hos de som ofte kalles «arbeiderklassen».

Jeg skrev for øvrig i Morgenbladet for et par uker siden med utgangspunkt i dette.

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?