Abonner via RSS eller E-post

Blåmandag: Norsk modellsertifisering

Publisert den 22.11.2010 i Blogg

Jeg skriver med jevne mellomrom under vignetten Blåmandag i Dagsavisen.

Arbeiderpartiet er et ganske smart parti. Hver gang det nærmer seg valg rykker de et kraftig hakk til venstre rent retorisk.

Det nye av året er fokuset på Den norske modellen. Jeg trodde det var den nordiske modellen, men det er vanskelig siden begge våre skandinaviske naboland styres av borgerlige partier uten at de dermed har sunket i havet.

Den norske modellen er som retorisk konstruksjon ganske enkel: modellen er kompatibel med det som til enhver tid er Arbeiderpartiets politikk.

Når Ap i 2001 ville øke skattene for vanlige folk var det en del av den norske modellen.

Da Ap i 1992 lagde en skattereform som gav lettelser til de partiet i dag kaller «de rike», dvs. de som skaper arbeidsplasser og eier bedrifter, var det også greit.

Da Bondevik II senket skattene med 23 milliarder, mest for å trygge jobbene, nest mest for vanlige folk, var det et brudd med den norske modellen.

Da Stoltenberg tok over og beholdt skattenivået uendret, var plutselig det helt kompatibelt med den norske modellen.

Når Trond Giske løper rundt i næringskretser og forstår seg halvt i hjel når han hører anklagene småbedrifter og andre retter mot den investeringsfiendtlige formuesskatten, er det norsk-modell-sertifisert.

Hvis Høyre gjør det samme er det ikke det.

Skattenivået må være moderat, verken for høye eller for lave. For høye skatter gir mindre frihet for familiene og den enkelte, skader veksten og gjør at folk jobber mindre.

For lave skatter svekker den skatte­finansierte velferden og gjør at vi ikke klarer å løse de offentlige kjerneoppgavene.

Men at skattenivået må være akkurat som Jens Stoltenberg bestemte seg for i 2005 for å bevare den norske modellen, den må du lenger over Svinesundbrua med.

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?