Abonner via RSS eller E-post

Minerva: Lov og rett

Publisert den 09.09.2010 i Blogg

Man har rett til å brenne Koranen, men det er ikke klokt. Man har rett til å bygge moske ved Ground Zero, men burde ikke gjøre det. Ytringsfrihetsdebatten er ikke enkel.

Som europeere er vi oppvokst med statskirker og katolisisme. Der er posisjonen pastor eller prest institusjonelt forankret som forkynner av Guds ord. I USA er det ikke nødvendigvis slik. En pastor er den som leder menigheten. Teologisk trening eller ei er uviktig.

Jeg kjenner ikke bakgrunnen til ”pastoren” i den bittelille menigheten i California, som nå har varslet at han vil brenne Koranen som en protest mot islam og USAs unnvikende holdning – noe pussig all den tid USA har brukt mesteparten av årtusenet på å jakte på, drepe og bekjempe radikale islamister.

I USA er det tillatt å brenne hellige bøker. Så også Koranen. Borgerne er sikret ytringsfrihet, selv om den brukes til hatefulle, dumme eller tankeløse handlinger. Likevel har den varslede bokbrenningen skapt furore.

Utenriksminister Hillary Clinton har reagert, men mest inntrykk gjør advarselen fra general David Petraeus, øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Afghanistan og Irak. Han advarer mot at stuntet kan sette amerikanske soldater i fare, og i verste fall fremprovosere nye terrorangrep.

Men dette har vi vel hørt før? Var det ikke de samme argumentene som ble brukt mot Muhammedkarikaturene? Riktignok hadde man rett til å trykke, men det betyr ikke at man burde trykke, sa motstanderne. Klokskap og måtehold var omkvedet, selv om det lignet mistenkelig på selvsensur og frykt for å provosere selv når det hadde nyhetsverdi.

Så er saken avgjort! La mannen brenne Koranen!

Men vent litt… LES RESTEN AV KOMMENTAREN HOS MINERVA.

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?