Abonner via RSS eller E-post

Minerva: Er u-land klare for demokrati?

Publisert den 12.08.2010 i Blogg

Afrikas valgår, kalte The Economist 2010, men slo lakonisk fast at flere valg ikke nødvendigvis betyr mer demokrati. Valget i Rwanda, hvor frigjøringshelten Paul Kagame vant med over nitti prosent av stemmene, er et illustrerende eksempel. På tross av massive forbedringer i næringsklima, infrastruktur og effektivitet, og en offisiell doktrine for sosial harmoni (Ett Rwanda), har landet sklidd i autoritær retning de siste tiårene. Hvis du tar et kart over Afrika og kaster dartpiler på det, er sjansen forsvinnende liten for å treffe et virkelig fritt, demokratisk og velfungerende land. I følge Freedom House som vurderer lands demokratiske og politiske situasjon, er den frie klubben i Afrika liten og eksklusiv. Det samme er tilfellet i Midtøsten hvor autoritære herskere tviholder på makten, det være seg i Egypt, Saudi Arabia eller de mange emiratene. Kina og Russland kjenner er henholdsvis et diktatur og et autoritært kvasidemokrati. De eneste stedene hvor demokratiet synes å ha hatt fremgang de siste årene er i muslimske Indonesia og i Latin Amerika. På kontinentet som tidligere var herjet av juntaer og geriljaer, har demokratiet de siste tiårene slått rot. Men alt i alt er situasjonen mørk.

Med andre ord finnes det vel bare en ting for alle progressive krefter å gjøre: Til kamp! Heis fanene! Gå ut og gjør alle folkeslag til demokratiets disipler! Med kraft eller press om vi må!

Eller, vent litt. Kan det være at demokrati slett ikke er så saliggjørende som vi tror? Den ideen ble luftet i de sosiale mediene nylig av Halvor Fosli, av Klassekampen utropt til en del av Facebook-høyre:

”Det tok mange tiår før stemmeretten ble allmenn i Norge. Det er feil å presse demokrati og allmenn stemmerett på fattige u-land. En allmue som ikke er fri, kvinner som alltid må gjøre som mannen vil, har ikke noe i et valglokale å gjøre. De blir stemmekveg. Ahmadinejad ville neppe vunnet i Iran med begrenset stemmerett, basert på utdanning, inntekt eller formue.”

Les hele artikkelen hos Minerva.

Del på Facebook | Del på Twitter

2 Kommentarer

Geir Hansen

13.08.10

Ikke minst fikk kvinner også stemmerett. Håper de ikke gjør den feilen i Afrika.

Thomas Lervik

24.08.10

«Vi vil aldri få en verden hvor alle land er demokratier. Det er en naiv drøm, uansett hvor vakker den er. Å innføre flertallsstyre over natten er heller ingen enkel affære, og slett ingen prosess som kan påføres utenfra.»

Det der resonnementet er jeg enig i. Og jeg tror det kommer til å bli langt verre når det begynner å bli knapphet på olje; ustabilitet pga matpriser og annet, kommer til å føre til totalkaos i land som tidligere var fredelige. Vi så hvordan det gikk da oljeprisen bare gikk opp til 100$ (som er ingenting, når knappheten kommer).

Har du en mening?