Abonner via RSS eller E-post

El Presidente

Publisert den 22.06.2010 i Blogg

Colombia har valgt ny president, den konservative Juan Manuel Santos som tidligere var forsvarsminister i Uribes regjering. Colombia har de siste årene hatt fremgang i kampen mot FARC. Det er trolig også en av grunnene til at Santos vant en overveldende seier. Samtidig har landet nok av problemer, inkludert menneskerettighetssituasjonen. Både fagforeningsledere og studentaktivister opplever ofte trusler rettet mot dem, oftest fra paramilitære grupper på høyresiden. (Se Amnestys artikler her).

Da President Uribe ønsket å stille til en tredje periode som president, sa Høyesterett nei. Høyesterett mente folkeavstemningen om saken var i strid med grunnloven. Nettopp slike folkeavstemninger har vært en gjenganger i Latin Amerika de siste årene, for eksempel foran kuppet i Honduras. Uribe utviste stor klokhet da han lot Høyesterett utføre sin oppgave, mens han selv trakk seg. Litt mindre respekt for institusjonell maktdeling var det i Colombias naboland.

Del på Facebook | Del på Twitter

2 Kommentarer

22.06.10

Jeg støttet Mockus for president, av den grunn Colombia kunne behøve et bytte. Og i motsetning til hva norsk presse så helte Antanas Mockus mer mot høyre enn mot venstre. Og hans prinsippfaste avvisning av allianser og lovnad om åpen og liberal politikk var også grunn til at Colombia med fordel kunne valgt Mockus. Men for all del, det er gledelig med høyreseire i latin-amerika.

IvarE

23.06.10

Folkeavstemning om endring av grunnloven??????????

Hva slags «grunnlov» er det som kan endres over natten, bare et flertall av mobben ønsker det?

En grunnlov skal sikre stabilitet og rettssikkerhet. Det er ikke uten grunn at det stilles strenge krav til endring av f.eks. den norske grunnloven.

Når / om Chavez og Uribe (trodde han) kan endre grunnloven med en enkel folkeavstemming, så *har ikke* disse landene noen grunnlov! Og heller ingen rettssikkerhet!

Har du en mening?