Abonner via RSS eller E-post

Straff i barnehøyde

Publisert den 19.10.2009 i Blogg

Jeg har tidligere tatt til orde for å senke den kriminelle lavalderen til 14 år. Blant argumentene har vært at politiet må ha sanksjonsmidler overfor yngre gjerningsmenn.

En artikkel i forrige ukes Weekendavisen problematiserer standpunktet. Artikkelen finnes dessverre ikke på nett. Avisen, som er klart borgerlig på lederplass, snakker med en rekke forskere som har erfaring på området. Særlig interessant er argumentet fra Flemming Balvig som ikke tror en lavere kriminell lavalder vil hindre gjenger fra å rekruttere barn:

«Jeg forstår ikke argumentet. I det kriminelle gjengmiljøet gir det faktisk en viss pondus å være straffet og være i konflikt med politiet. Det er en form for ridderslag. Så straff kan like så gjerne gi det motsatte resultat …»

Den danske justisminister, Brian Mikkelsen, svarer like klart og tydelig tilbake:

«Vi har valgt å ta en politisk beslutning om å sette den kriminelle lavalder ned til 14 år fordi vi vil ha slutt på ungdomskriminaliteten, og da setter vi «hårdt ind». Vi er uenige med de mange kriminologer som mener at straff ikke hjelper. Der har vi en holdning i den borgerlige regjering om at straff hjelper. Det virker preventivt. Det styrker rettsbevisstheten i hele befolkningen. Og så sender vi et konsekvent signal om at vi ikke aksepterer forbrytelser og kriminalitet.»

For øvrig anbefales Weekendavisen på det varmeste. Et slags borgerlig Morgenbladet bare mye, mye bedre.

Del på Facebook | Del på Twitter

4 Kommentarer

Jepp, det er viktigere å opprettholde borgerlige fordommer enn å gjøre det som er fornuftig.

Nei, straff hjelper ikke.

Nei, straff virker ikke preventivt, verken på individuelt eller alment plan.

Det er andre mekanismer inne i bildet som er interessante her. Men er man interesserte i å opprettholde sin egen gruppekultur, eller er man interessert i å gjøre ting som virker?

21.10.09

Jeg slutter aldri å la meg fascinere av folk som kan uttale slike åpenbare meningsløsheter som «straff hjelper ikke» med slik skråsikkerhet.

Enhver idiot kan jo observere hos seg selv og sine nærmeste omgivelser at trusselen om sanksjoner fra omgivelsene (straff) virker preventivt over alt.

Det er virkelig er studium verdt hvordan enkelte klarer å la politisert forskning og luftige skrivebordsteorier fortrenge sine egne obeservasjoner og sin egen sunne fornuft.

Takk , Rolf!

Peter

22.10.09

Hehe, Rolf. Forbrytelse og straff. Dette er det skrevet mange lærde mellomfagsoppgaver i kriminologi om. Det kan også sies mer kortfattet:

Folk. I. Fengsel. Er. Ikke. Samtidig. Annetsteds. Og. Begår. Kriminalitet.

Peter,

jepp, så sett alle i fengsel, da, så begår ingen kriminalitet. Det ville nå vært å sprenge grenser.

Halvor Sevatdal,

Nei, trusel om straff virker ikke preventivt over alt. Enhver kan observere at straff og trussel om straff gjør at vedkommende slutter å gjøre mot *deg*. Det man ikke kan observere at at vedkommende ikke slutter å gjøre det overfor andre, eller at vedkommende finner nye måter.

Det er slikt man har forskning til. For å finne ut av hva det _ikke_ er lett å observere.

Har du en mening?